Telebranchen: Ny overvågning? Nej, tak!

Politisk rumlen om at genindføre og udvide den milliondyre overvågning af danskernes internetbrug oven i teleovervågningen får den kolde skulder fra tele- og internetudbyderne.

Daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) afskaffede i juni sidste år den ubrugelige internetovervågning af danskerne. Nu er der politisk rummel om at få den genindført og sågar udvidet. Arkivfoto: Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi vil hellere investere i bedre bredbånd og mobildækning end i overvågning.«

Sådan lyder det fra den danske telebranche, efter at politikerne er begyndt at rumle med muligheden for at genoptage og udvide den omfattende overvågning af danskernes internettrafik, som blev afskaffet for et halvt år siden.

»I lyset af den store juridiske usikkerhed der er på området, de store økonomiske og administrative omkostninger der knytter sig til logningen, og den historik vi har i Danmark med dansk enegang og ubrugelige registreringer af danske borgere gennem mange år, opfordrer Teleindustrien justitsministeren og politikerne til ikke at beslutte nye og udvidede logninger af danskerne, men afvente en afklaring i EU og sikre en logning i Danmark på linje med andre EU-lande,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, som samler de danske internet- og teleudbydere.

Indkaldt i Justitsministeriet i sidste uge

Branchen var 29. januar sammen med en række andre organisationer til møde i Justitsministeriet, som oven på det tragiske angreb på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris har taget spørgsmålet op igen. Den såkaldte sessionslogning blev ellers afskaffet af daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) før sommerferien 2014, fordi den - også af ministeriet selv - blev anset for uanvendelig.

»Rigspolitiet ønsker dog internetsessionslogningen genindført i en udvidet form, hvor registrering af internettrafikken knyttes til hvert enkelt abonnent. Der er altså tale om en endnu mere omfattende registrering af trafikken end tidligere,« siger Jakob Willer.

Telebranchen har netop brugt måneder på at ændre deres IT-systemer, så alle de hidtil loggede data, der skulle kunne udleveres med en times varsel, når der forelå en dommerkendelse, blev slettet og ingen nye samlet ind.

3.500 milliarder oplysninger samlet ind på et år

Det har været anslået, at omkring 90 procent af den store og altomfattende overvågning af danskernes brug af telefoner og Internet, som har kørt siden septembet 2007, da justitsminister Lene Espersen (K) satte den i gang, var netop sessionslogningen og dermed uanvendelige data.

Det har kostet tele- og internetselskaberne mere end 100 millioner kroner at sætte systemerne op. Derefter har man brugt mange penge på at administrere systemerne og håndtere de enorme mængder af data, der blev samlet ind.

I 2013 blev der logget 3.500 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet. Det er over 40 gange mere end oprindeligt forventet.

»Det vil være særdeles omkostningsfuldt at ændre systemerne på tværs af hele telebranchen til igen at kunne håndtere sessionslogning. Systemerne er netop afviklet og tilrettet, og udstyr er afskaffet, hvilket i sig selv har været omkostningsfuldt. Vi bør ikke i Danmark udvide logningen og igen gå enegang men afvente en afklaring i EU, så Danmark kan etablere en logning svarende til, hvad man gør i andre EU-lande, så man undgår en absurd slingrekurs i politikken på området,« siger Jakob Willer.