Telebranchen hædrer GoMore

De to store, danske telepriser blev mandag tildelt samkørselsportalen GoMore og ph.d.-forskning i fremtidens intelligente samfund.

Tingenes Internet vil holde sit indtog, også i Danmark, i disse år, men samtidig udvikles der nye forretningskoncepter på baggrund af de teknologiske muligheder - og begge dele bliver nu præmieret. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den danske samkørselsportal GoMore og ny forskning i videreudviklingen af det smarte samfund blev mandag hædret, da to store, danske telepriser blev overrakt på den danske telebranches årsdag i København, Tele2016.

Den danske telepris til virksomheder gik til GoMore for at have etableret en miljøvenlig og samfundsøkonomisk deletjeneste, som betyder, at biler udnyttes bedre. GoMore fungerer gennem en mobilapp, som gør det muligt for folk at arrangere samkørsel og udleje deres bil privat.

»Konceptet kan få stor betydning for videreudviklingen af moderne, digitale forretningsmodeller til gavn for samfund og forbrugere i en verden, som indtil nu har været baseret på traditionel, økonomisk vækst,« hedder det i motiveringen fra Ingeniørforeningens fagtekniske netværk, IDA Tele, som uddeler priserne til nogen, der har haft særlig betydning for udviklingen og anvendelsen af telekommunikation i det år, der er gået.

Matias Møl Dalsgaard og Søren Riis startede GoMore i 2005, mens de studerede filosofi i Tyskland. Det blev snart populært men var i flere år blot et fritidsprojekt. I 2011 blev gomore.dk relanceret med ny teknologi, og i dag er der omkring 40 ansatte med afdelinger i Skandinavien, Spanien og Frankrig.

De to stiftere modtog sammen med anerkendelsen en skulptur af kunstneren Sax O, hvor en figur tager springet fra toppen af en stige.

Den danske telepris til studerende gik til Germán Corrales Madueño, som afsluttede sin ph.d.-grad på Aalborg Universitet i 2015 og nu hædres for sin forskning i maskine-til-maskine-kommunikation (i teknisk fagjargon kaldet M2M) og Tingenes Internet (på engelsk »Internet of Things«, forkortet IoT), som handler om at koble tusindvis af sensorer og andet udstyr på en internetforbindelse, så de kan kommunikere sammen og udveksle oplysninger og dermed bruges til f.eks. intelligent styring af huses varme, lys m.m. og til f.eks. selvkørende biler.

»Germáns forskning bidrager til at øge tilpasningen af nuværende og kommende, mobile teknologier til M2M og IoT, og forskningsniveauet ligger betydeligt over, hvad der normalt forventes af en ph.d.-studerende,« lyder begrundelsen for hæderen, som suppleres med 15.000 kroner.

Aalborg Universitet har igennem flere år været stormodtager af årets telepriser og er kendt for sin store forskning i og viden om netop mobilteknologi.