Teleaftaler kan give en mia. ekstra

IT-forhandleren Topnordic er begravet i henvendelser fra teleselskaber, der vil sælge tele gennem selskabets gigantiske forhandlernet. Alene den danske forretning står til vækst på en milliard kroner på den konto. Bagmanden bag Topnordic, Ib Kunøe, overvejer et ejet selvstændigt teleselskab.

Topnordic venter nu massiv vækst på salg af teleydelser til danske og nordiske virksomheder. Med 20.000 erhvervskunder i Norden, har Topnordic/Ementor fat i stort set alle interessante virksomheder i Norden, og det skal udnyttes maksimalt. Derfor præsenterede Topnordics øverste chef Claus Hougesen her i avisen mandag en omfattende plan om at sælge teleydelser til de nordiske virksomheder.

Siden har telefonerne glødet i Topnordics hovedkontor.

»Vi har fået overraskende mange reaktioner fra alle former for televirksomheder. Både nationale og internationale,« siger Claus Hougesen, øverste direktør for Topnordic, der er en fusion af Topnordic, Ementor og Atea.

»Vi har i årevis talt om konvergens mellem IT og teleydelser – nu sker det. Både vores kunder og en lang række leverandører har henvendt sig, og de er alle utrolig positive,« siger han.

Teleaftalerne, hvor Topnordic nordisk kan sælge alt fra fiberforbindelser, mobiltelefoni og fastnet/bredbånd ind til virksomheder og derigennem til deres medarbejdere og deres familier. Det svarer potentielt til over to mio. kunder, som også vil bidrage til Topnordics samlede mål om at øge omsætningen fra i dag omkring 14 mia. kr. til 20 mia. kr. i 2010 og med en mia. kr. på bundlinjen.

»Jeg vil vurdere, at dette initiativ alene kan bidrage med en mia. kr. ekstra i omsætning alene i den danske forretning, hvor vi i dag omsætter for 4,5 mia. kr.,« siger Hougesen.

Så han kan bare konstatere, at han tænkte rigtigt, da han mandag her i avisen sagde:

»Vi bliver gentagne gange af erhvervskunderne spurgt, om vi ikke også kan levere teleydelser, og det gør vi nu.«

Indbyder til samarbejde
TDC er et af de selskaber, Topnordic nu forhandler indgående med, siger Hougesen.

Storinvestoren bag Topnordic, erhvervsmanden Ib Kunøe, er yderst tilfreds med udviklingen.

»Jeg kan bare sige »Tillykke, Claus« Så længe vi bare skal sælge teleydelser med dertil hørende hardware,« siger han. For næste skridt, som teleanalytiker John Strand opfordrede Kunøe til her i avisen, er, at Kunøe starter sit eget teleselskab. Kunøe stod bag det banebrydende Telmore mobilselskab. Det overvejes hos den aktive finansmand.

»Gør vi det, bliver det straks mere kompliceret, men jeg kan ikke afvise noget, før vi har tænkt det endeligt igennem,« siger Kunøe.

Hos IDC i London sidder Mette Ahorlu, consulting manager. For hende er samarbejdet mellem Topnordic og teleselskaber helt logisk.

»Systemintegratorer der beskæftiger sig med at integrere mobil, IP-telefoni og internettet ind i virksomhedernes eksisterende systemer er de selskaber, der oplever størst vækst lige nu, så der ligger et oplagt marked her.«

Topnordics plan nu og her er første skridt på værdikæden med videresalg af teleselskabernes produkter, men mulighederne ligger også længere oppe.

»Telebranchens generelle problem er, at de mangler datakompetence, samt at de ikke altid har den nødvendige troværdighed i erhvervsmarkedet. Det har British Telecom løst ved et tæt samarbejde med HP, men jeg forstår ikke, at det ikke er mere udbredt,« siger Ahorlu.