Teknologiverdenen i hastigt opbrud

Giganterne sælger fra og køber ind og ændrer på det store verdensbillede, hvor nye konkurrenter pludselig skyder op.

Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet er, som det var, og meget lidt vil blive, som det er.

Teknologiverdenen er i opbrud. Gamle grænser falder, og nye alliancer opstår. De seneste uger har vist, hvor hurtigt valpladsen ændrer sig.

Den japanske teknologigant Sony frasælger nu hele sin PC-produktion med Vaio-mærket i spidsen og vil udskille sin TV-produktion i et selvstændigt selskab. Sony, som i 2011 købte sin svenske partner Ericsson ud af deres fælles Sony Ericsson, satser hårdt på mobiltelefoner under det nye navn Sony Mobile og vil også gøre comeback med sit Bravia-mærke på fladskærms-TV-området, som ifølge topchef Kazuo Hirai vil kunne rykke hurtigere ved at være sig selv – men stadig Sony-ejet.

Derimod er det efter 17 år slut på PC-fronten, hvor salget falder og falder, fordi folk bruger penge på telefoner og tavle-PCer i stedet.

Kinesiske Lenovo, som sidste år slog amerikanske Hewlett-Packard (HP) af pinden som verdens største PC-producent, har netop købt mobilproducenten Motorola af Google for 2,9 milliarder dollar og rykker dermed en plads op og bliver nummer tre i verden på mobiltelefoner. En uge forinden købte Lenovo IBMs forretning for mindre servere for 2,3 mia. dollar.

Samsung udfordres

Dermed banes vejen for at udfordre verdens to største mobilproducenter, sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple, som sidder på henholdsvis 28,8 og 17,9 procent af smartphonemarkedet, hvor Lenovo nu får seks procent. Samtidig får Googles mobil- og tavle-PC-styresystem Android ny kraft, når Lenovo udfordrer Samsung, der har domineret det. Lenovo får også foden bedre ind på tavle-PC-markedet, som i år ventes at overhale det traditionelle PC-salg af stationære og bærbare, samtidig med at Google gennem Lenovo får bedre fodfæste i Kina, som internetgiganten har haft et anstrengt forhold til på grund af kinesisk netcensur.

Samsung og Apple presses af, at mange af de store mobilmarkeder viser mæthedstegn. Folk har købt den smartphone, som de gerne vil have, og der skal mere til at skifte den ud, fordi nyskabelserne ikke længere står i kø. Der er længere mellem afgørende nye funktioner, som man simpelt hen ikke kan undvære.

For første gang siden sommeren 2011 faldt leverancerne af smartphones i Kina med 4,3 procent i oktober-december 2013, sammenholdt med året før, viser nye tal fra analysefirmaet IDC.

Uventet melder finske Nokia, som inden for få måneder overtages af Microsoft, sig nu også på banen med sin første Android-telefon, som får premiere på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona om halvanden uge, hvor topchefer fra hele mobil- og televerdenen får nok at tale om. Nokia har siden 2011 udelukkende produceret Lumia-telefoner med Microsofts software Windows Phone, men går nu også ind på Android-markedet, som udgør 80 procent af det globale smartphonemarked, hvor Apples iOS er en lille nummer to med en andel på under 13 procent.

Nye topvåben fra alle

Hvordan Nokia-telefonerne vil indgå i Microsofts arsenal og frontlinje under den nyudnævnte topchef, Satya Nadella, som afløser for Steve Ballmer og med medstifter Bill Gates på en aktiv sidelinje med fokus på produktudvikling, er endnu uklart. Nokias salg af Lumia-telefoner gik i det vigtige julekvartal tilbage, og da Nokia samtidig står for 90 procent af alle Windows Phone-telefoner, skal der ske noget drastisk for at gøre Microsoft-imperiet mere vedkommende i den ændrede verden.

På Mobile World Congress, som begynder 24. februar, står Samsung klar med sin nye topmodel, Galaxy S5, med endnu større og bedre skærm, Sony ventes at præsentere sin kommende topmodel, Xperia Z2, som efterfølger for den roste Xperia Z1 fra efteråret, sydkoreanske LG har netop tyvstartet med sit nye flagskib, G Pro 2, med en skærm på hele 5,9 tommer, HTC menes at have One 2 klar som afløser for den storartede One, og Nokia ventes at supplere med en 5,2 tommer stor Lumia 1820-telefon.

Inden sommerferien kan meget se helt anderledes ud.