Teknologisamarbejde er afgørende i klimakamp

Nyskabelser skal være fornuftige og bekvemmelige, hvis folk skal ændre adfærd, er budskabet fra OECD-konferencen om grøn IT i Danmark.

Den danske videnskabsminister Helge Sander var blandt talerne til OECD-konferencen i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samarbejde på kryds og tværs. Det er altafgørende for at sikre, at den moderne teknologi kan stille med de nyskabelser, som skal få os alle til at ændre adfærd og dermed redde klimaet. Og regeringerne skal forpligte sig til at arbejde på sagen.

Det blev slået fast onsdag formiddag på OECD-konferencen i Helsingør om mulighederne for at bruge moderne teknologi som en vigtig vej ud af klimakrisen.

»Brancherne må gå sammen og dele erfaringer, så man bruger pengene på en smart måde,« sagde Larry Hirst, IBMs topchef for Europa, Mellemøsten og Afrika, i en rundbordssamtale på Hotel Marienlyst, som onsdag og torsdag danner rammen om det første OECD-arrangement om emnet.

IT- og telebranchen står for omkring to procent af den samlede CO2-udledning i verden. Det svarer til, hvad flybranchen årligt udleder. OECD-konferencen i Helsingør sætter fokus på grøn IT- og telekommunikation, og emnet tages op, når OECD-landene holder ministermøde i Paris 23.-24. juni.

Hele verden er involveret

OECD-konferencen holdes lige i halen på en store erhvervsklimakonference i Bella Center i weekenden og forud for FNs store klimakonference, COP15, i København til december.

Larry Hirst understregede med et indiansk ordsprog, at »Vi arver ikke Jorden fra vore forfædre - vi låner den fra vore børn«.

»Det unikke ved finanskrisen er, at hele verden er involveret. Men verden er også rykket sammen for at løse krisen, og samtidig skal anre problemer løses, DOHA-handelsaftalerne og klimaproblemet. Så de næste 12-18 måneder bliver sandsynligvis første gang nogen sinde, hvor verden begynder at finde løsninger. Og vi skal som IT-branche gøre alt, hvad vi selv kan, men vi skal også bruge IT til at opnå en bæredygtig økonomi og frem for alt et bæredygtigt klima,« sagde han.

Fornuftigt og bekvemt er afgørende

Afgørende for at ændre folks vaner er, at det er fornuftigt og frem for alt bekvemt at være miljøvenlig.

Et konkret eksempel er elektriske biler. Tidligere Microsoft-topchef Jens Moberg er i dag chef for Better Place Denmark, som skal sikre, at vi snart kører rundt i miljørigtige, elektriske biler - og kan lade dem op overalt.

»Tilbage i 1972 var vejene i Danmark lukket om søndagen, fordi vi var bange for at løbe tør for olie. Nu brænder vi det af, som var vi gale! Men olie er for dyrebar til at brænde af - det skal bruges til så meget andet. Men elektriske biler er i dag små og ukomfortable. Derfor skal vi lave elektriske biler, som svarer til vore behov for plads, sikkerhed og et batteri, der kan holdt langt nok. Bilen lades op derhjemme om natten, hvor elektriciteten er billig, fordi den produceres af vindmøller eller vandkraft. Og når man kører lange strækninger, skal man kunne køre ind og få skiftet batteriet med et nyt. Det tager nemlig kun 45 sekunder, og så er man tilbage på motorvejen på under to minutter,« sagde Jens Moberg.

Ikke penge til hvad som helst

Russell Pullan, direktør i den japanske investeringsbank Nomura International, understregede, at investorerne er der - men de spytter ikke penge i hvad som helst.

»Det er vigtigt at bakke vinderne op, ikke dem, der blot kommer ind ad døren. Jeg er ikke her for at støtte, hvad der er godt men for at investere. Så vi er ikke jeres venner, og vi er ikke jeres fjender, men vi forsøger at drive ting frem gennem vore investeringer,« sagde han og opfordrede samtidig regeringerne verden over til at forpligte sig klart og langsigtet, så det ikke ender i »en politisk fodboldkamp«.

Samtidig understregede han, at kun samarbejde på tværs i IT- og telebranchen vil gøre en forskel.

»Der er ingen enkelt teknologi, som kan gøre det. Det handler om, at de alle indpasser sig med resten,« sagde Russell Pullan.

Stadig mange hindringer

Vicedirektør Jeannette M. Wing fra National Science Foundation i USA mener dog stadig, at der er lang vej fra fine ord til, at tingene faktisk ændrer sig markant, så man f.eks. kan deltage i en videokonference med deltagerne på mandshøje skærme, så det opleves, som om man faktisk sad i samme rum:

»Det er stadig svært nok bare at holde en telekonference. Hvis et land kan sikre 10-100 megabyte bredbånd til alle, vil det virkelig kunne ændre den måde, som vi agerer på. Det skal være så realistisk, at vi hellere vil deltage i en videokonference i stedet for at rejse til en konference som denne,« sagde hun.