Teknologigiganter: Trumps nye afgifter giver dyrere telefoner og bærbare

Priserne på bærbare, smartphones og meget anden forbrugerelektronik vil stige, hvis USA fra juli indfører nye ekstraafgifter på varer produceret i Kina.

Elektronik som Apples iPhone-telefoner (billedet) og bærbare PCer bliver dyrere, hvis den amerikanske regering står fast og indfører nye ekstraafgifter fra juli på kinesiskproducerede varer. Arkivfoto: Elijah Nouvelage, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Elijah Nouvelage
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske og udenlandske teknologigiganter advarer præsident Donald Trump mod at optrappe handelskrigen med Kina, fordi det vil betyde, at bærbare PCer, tablets og smartphones bliver meget dyrere og dermed vil skade deres konkurrenceevne.

Dell, Microsoft, HP, Intel, Nintendo, Sony, Apple, Fitbit og varehuskæden Walmart er blandt de mange, som officielt har klaget over udsigten til, at der kommer nye ekstraafgifter for 300 milliarder dollars eller 1.969 milliarder kroner på kinesiskproducerede varer. Det rammer dem nemlig alle, eftersom store dele af verdens elektronikproduktion sker i Kina.

En bærbar PC vil bliver næsten 800 kr. dyrere

Mange fremhæver, at det vil koste dem langt mere end de 25 procent i ekstraafgift at finde andre leverandører.

Den amerikanske forbrugerelektroniks brancheorganisation, Consumer Technology Association, har beregnet, at priserne i USA på bærbare PCer og tablets vil stige med mindst 19 procent. En bærbar bliver således i gennemsnit omkring 790 kroner dyrere end i dag.

»En prisstigning i den størrelsesorden kan sågar betyde, at bærbare PCer kommer helt uden for rækkevidde for vores mest omkostningsbevidste forbrugere,« skriver Dell, HP, Microsoft og Intel.

De fremhæver, at prisstigningerne vil slå igennem, når skolerne begynder igen, og de studerende normalt køber udstyr, og ligeledes vil ramme julehandelen.

Microsoft advarer sammen med Nintendo og Sony, som alle tre konkurrerer på markedet for spillekonsoller, om, at ekstraafgifterne både vil ramme kunderne og sætte arbejdspladser på spil.

Apple: Færre skatter i kassen

USA og Kina genoptager senere på ugen forhandlingerne i forbindelse med G20-topmødet i Osaka i Japan. Her skal Donald Trump mødes med den kinesiske præsident, Xi Jinping.

Den amerikanske regering er ved at forberede den nye liste over afgifter, som vil omfatte næsten alle forbrugerprodukter. Listen ventes ifølge nyhedsbureauet Reuters at ligge klar 2. juli til afgørelse hos præsidenten.

Teknologigiganterne klager over, at det vil gå ud over deres konkurrenceevne, hvis ekstraafgifterne indføres. Apple fremhæver i sin henvendelse, at det ydermere vil ramme størrelsen af den skat, som Apple lægger i USA. Apple er USAs største skattebetaler.

»En amerikansk afgift vil vippe spillebanen til gavn for vores globale konkurrenter,« hedder det i henvendelsen fra Apple, som fremhæver, at afgiften både vil ramme iPhone-telefoner, MacBook-PCer, AirPod-ørepropper, Apple TV-bokse, batterier og andre komponenter. En række af dem blev i sidste øjeblik undtaget de afgifter, som Trumps regering indførte i september 2018.

Bekymring for følsomme oplysninger

Nu vil regeringen lægge 25 procents afgift på stort set samtlige varer produceret i Kina.

Det rammer mange forskellige producenter. F.eks. er 88 procent af alle kaffemaskiner, der sælges i USA, importeret fra Kina, hvilket slår hårdt på producenten Keurig.

Fitbit, der producerer fitnessarmbånd, mener, at afgifterne vil betyde, at udstyr fra kinesiske producenter vil få konkurrencemæssige fordele, fordi kineserne er villige til at se stort på, at de ikke vil tjene meget på hvert solgt produkt. Det vil ifølge Fitbit give »nationale sikkerhedsbekymringer, når følsomme amerikanske oplysninger om sundhed, lokation og økonomi kommer inden for den kinesiske regerings rækkevidde«.

Ud over handelskrigen har Donald Trump indført forbud mod, at amerikanske virksomheder handler med den kinesiske mobilgigant Huawei. Det træder i kraft 19. august og betyder bl.a., at Google ikke må levere sin Android-software til Huawei, der er verdens næststørste mobilproducent.