Teknologifornyelse med fokus på brugervenlighed!

Jeg har stadig flimmer for øjnene efter en uge i "Gadget Town". Jeg har nemlig været på verdens største forbrugerelektronik messe, CES, i Las Vegas.

En overflod af elektronisk isenkram med alt indenfor fladskærme, bilstereo, computere, navigationsudstyr og mobiltelefoner. Som deltager på messen er man vidne til en konstant kamp om at være størst, mindst, hurtigst eller kunne mest. Men på tværs af alle de mange indtryk står man tilbage med en altoverskyggende positiv oplevelse: Alt det nye er designet med den højeste brugervenlighed for øje.

Størst eller mindst

Det er selvfølgelig en fornøjelse at se industrien fare frem med teknologiske syvmileskridt. Fx fremviste Sharp verdens største LCD TV på hele 108 tommer, mens Microvision præsenterede verdens mindste videoprojekter, som med tiden vil kunne indbygges i en mobiltelefon og vise billeder på op til 50 tommer ved hjælp af avanceret laserteknologi. For de af os, der konstant kæmper med adskillige opladere til forskellige elektronisk apparater, er der nu lys forude. Det amerikanske firma Wildcharge fremviste deres nyeste produkt, Wildcharger, som trådløst kan oplade alle dine mange elektroniske dimser samtidigt. Du skal blot lægge dem på en metalplade.

Fremtidens mobiltelefon

Mange af de mobiltelefoner, der blev vist på showet, var rene Schweitzerknive af funktionalitet. Samsung lancerede deres Ultra Music mobiltelefon, som blot vejer 78 gram, men er en fuldgyldig MP3 afspiller på den ene side, og hvis man vender den, fungerer som mobiltelefon. Nokia 95 tog dog stikket hjem. En avanceret multimedie computer med både 3G og Wifi, et 5 megapixel kamera, mobil email og kalender, indbygget GPS med navigation, og så kan den endda bruges til at ringe med. Manualen er dog stor som biblen.

Brugervenlighed i fokus

Men det gennemgående tema ved årets CES var innovation med fokus på forbedret brugervenlighed. En række elektronikfabrikanter fremviste avancerede multimedie systemer, som sammenkobler musik, film, TV og internet. Systemerne kunne styres med en enkelt fjernbetjening med kun en knap. Til gengæld var fjernbetjeningen bevægelsesfølsom, så man med fagter kunne dirigere rundt med det digitale indhold på de store fladskærme. Det bliver da dejligt at kunne smide sine 3-4 knap-besatte fjernbetjeninger ud og erstatte dem med en pind med en knap på.

Apple viser vejen

Til trods for alle disse fantastiske nyheder var den største nyhed faktisk ikke repræsenteret ved CES. Ved MacWorld i San Francisco præsenterede Apple den længe ventede Apple iPhone. Et unikum af en mobiltelefon, som står til at redefinere brugergrænsefladen på mobiltelefoner totalt. En enkelt knap og en stor trykfølsom skærm er alt, hvad der er nødvendigt for at muliggøre en fantastisk brugeroplevelse. Og som vi har set tidligere, når Apple lancerer nye produktkategorier lige fra Apple Macintosh tilbage i 1983 og til Apple iPod i 2001, sætter de helt nye standarder for brugergrænseflade og dermed brugervenlighed. Vi kan kun være taknemmelige for at Apple tør udfordre det gængse og stå for en total nyskabelse, samtidig med at de holder fast i en konstant søgen efter simplificering. Apple iPhone bliver stort!