Teknologi er vejen ud af krisen

Hvis danske virksomheder skal være mere produktive, er teknologi svært at komme udenom. Men politikerne står i vejen, lyder kritikken.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark får en del lettere ved at komme ud af krisen, hvis vi gør noget mere ud af vor IT og vore teletjenester, sådan som IT- og telebranchen i årevis har forsøgt at få politikerne til at interessere sig for.

Sådan lyder en af hovedpointerne på dette års Bredbåndsdage, der er telebranchens årlige kaffeslabberas i Bella Center i København. Her har konferencerne generelt haft en stærk snert af krisestemning, hvor telebranchen har vendt fokus fra frem-over-stepperne-mentalitet til nu at fokusere på omkostningsreduktioner og nye måder at tjene penge på - og en af holdningerne er, at det offentlige må være trækhesten i den teknologiske udvikling.

Produktiviteten er for lille

På konferencens anden dag blev fænomenet endnu mere tydeligt, da der ligefrem var planlagt et konferencespor kun med fokus på, hvordan Danmark - og telebranchen som sådan - kommer ud af den nuværende økonomiske krise, hvor danskernes produktivitet er en af de mere drilske udfordringer, der skal løses.

“Vi ved, at IKT (informations- og kommunikationsteknologi, red.) har en meget stor andel af produktivitetsstigningen, og i dag er IKT den primære drivkraft for produktivitetsstigninger. Vi har ingen grund til at tro, at den udvikling stopper,” siger Adam Lebech, strategidirektør i IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet.

Højhastighedskomitéen konkluderede i januar i år i sin rapport, at det er nødvendigt at sikre, at alle danskerne får adgang til lynhurtige bredbåndsforbindelser, hvis det i fremtiden skal lykkes at skabe vækst og effektiviseringer.

Kan spare IT-afdelingen væk

En af fiduserne ved at sikre høje bredbåndshastigheder til danskerne er, at de små virksomheder, som Danmark har flest af, i fremtiden kan spare IT-afdelingen helt væk. Det sker blandt andet på grund af fænomenet Cloud Computing, hvor software fra nettet leveres via telefonstikket, snarere end som fysiske produkter, som en IT-afdeling er nødt til at vedligeholde og servicere.

Uambitiøs regering

Selv om telebranchen leverer en af nøgleprodukterne for fremtidens vækst, får branchen dog langt fra den opmærksomhed fra det politiske system, som den burde. Det mener Niels Duedahl, der er adm. dir. Sydenergi, som er medejer af fiberselskabet Waoo.

“Jeg er skuffet over, at den danske regering er så uambitiøs på bredbåndsområdet. Det hindrer vor konkurrenceduelighed. Kapacitet er konge, og det vil det være i lang tid. Men politikerne skal være mere ambitiøse og mere modige,” lød hans kritik.

Enormt potentiale men ingen plan

Også brancheforeningen Telekommunikationsindustriens nytiltrådte direktør, Jakob Willer, revser det politiske system.

»Den offentlige sektor har en udfordring med højere krav om service og færre mennesker til at yde den. Derfor skal velfærdsteknologien bruges. Digitaliseringen i Danmark har haft et snævert fokus på at udføre administrative opgaver mere effektivt. Nu er udfordringen at flytte denne digitalisering ud til de store serviceområder, hvor man virkelig kan finde potentiale til at spare penge og gøre tingene mere effektive: sundhedssystemet, sundhedspleje og uddannelse. Vi har masser af gode pilotprojekter men intet system, der sikrer en landsdækkende indførelse, selv om potentialet er enormt,« siger han og peger på, at gevinsten ligger lige for.

»Bredbånd og mobilteknologi findes jo. Det bliver bare ikke brugt så meget, som det burde. Jo mere det bruges, jo mere attraktivt bliver det for teleselskaberne at investere endnu mere. Det vil skabe en positiv udvikling,« fastslår han.