Techmilliardærer går sammen om ren energi

Der skal skub i udviklingen af teknologier, som kan fjerne udslippet af drivhusgasser helt, mener en række rigmænd, som går sammen i ny investeringsfond.

Bill Gates lancerede fonden sammen med blandt andre Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg, topchef i den kinesiske internetgigant Alibaba Jack Ma, internetgiganten Amazons topchef Jeff Bezos Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række af verdens teknologimilliardærer med Microsoft-medstifter Bill Gates i spidsen lægger nu en milliard dollars svarende til syv milliarder kroner til side i en ny fond, der skal investere i selskaber, som udvikler teknologier til ren energi og bidrager til klimaforbedringer.

Fonden stiftes næsten et år, efter at den store klimaaftale i Paris blev vedtaget. Breakthrough Energy Ventures er navnet på den nye fond, som Bill Gates lancerede mandag sammen med blandt andre Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg, topchef i den kinesiske internetgigant Alibaba Jack Ma, internetgiganten Amazons topchef Jeff Bezos og LinkedIn-stifter Reid Hoffman. Også rigmanden George Soros og Virgin-bagmanden Richard Branson er med.

Gates: Tæt dialog med Trump nødvendig

Fonden har til formål fra 2017 at skaffe finansiering til gryende energiforskning, der kan nedbringe den globale udledning af drivhusgasser, sådan som der står i parisaftalen.

»Vi har brug for betalelig og pålidelig energi, som ikke udsender drivhusgasser, så vi har energi til fremtiden, og for at få den er vi nødt til at finde en anderledes model for at investere i gode ideer og rykke dem fra laboratoriet og ud i marken,« forklarer Bill Gates til onlinemagasinet Quartz.

Han understreger behovet for en tæt dialog med USAs kommende præsident, Donald Trump, der har udtrykt sig skeptisk over for USAs fremtidige investeringer på området. Donald Trump har kaldt klimaændringerne for fup udtænkt af kineserne men har omvendt lovet en åben tilgang til spørgsmålet.

Nede på nul i 2050

Blandt andet skal omkostningerne ved at bruge vind- og solenergi bringes ned, og det skal gøres billigere at tilføre mere vind- og solenergi til elnettene.

Bill Gates tror på, at der i løbet af de næste 10-20 år vil blive opfundet nye teknologier, som kan nedbringe udslippet af drivhusgasser fra energiproduktionen ned til nul i 2050.

»I 2050 vil i alle tilfælde de store lande i alle nøglesektorer være nede på nul,« sagde han ved præsentationen ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Målet med investeringerne er at gå efter teknologier, der har potentialet til at nedbringe udslippet af drivhusgasser med 50 millioner tons, når de er i fuld drift, skriver avisen.