Techgiganter skal fjerne terrormateriale inden for få timer - ellers vanker der bøder

De britiske, franske og italienske regeringschefer skruer bissen på over for giganter som Google, Facebook og Microsoft.

Den britiske premierminister Theresa May benytter FNs generalforsamling til - sammen med kollegaer fra Frankrig og Italien - at gøre teknologigiganterne klart, at der skal gøres mere for at få standset spredningen af terrorisme. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganter som Google, Microsoft, Facebook og Twitter kan se frem til store bøder, hvis de ikke sørger for at holde bedre justits og fjerne indhold, som terrorister har lagt op, inden for to timer.

Det har den britiske premierminister Theresa May, den franske præsident Emmanuel Macron og den italienske premierminister Paolo Gentiloni fortalt topchefer for de store selskaber på separate møder i forbindelse med politikernes deltagelse i FNs generalforsamling i New York i denne uge, skriver nyhedsbureauerne Bloomberg og Reuters.

I aktion mod ulovligt indhold

En hurtig indsats skal standse terroristernes muligheder for at bruge de teknologiske platforme til at komme til orde. Theresa May fremhæver, hvordan Twitter tirsdag meddelte, at 299.649 Twitter-konti med forbindelse til terrorisme alene i år er blevet lukket ved hjælp af nyudviklet software, som automatisk kan spore den slags. Tre fjerdedele af dem nåede at blive lukket, før de overhovedet fik lagt en eneste tweet-besked ud.

Reuters' korrespondent i Bruxelles har set det udkast til retningslinier, som EU agter at indføre for at sikre, at ulovligt indhold - både det, der krænker ophavsrettighederne gennem piratkopiering, og det, der opildner til terrorisme - vil blive opdaget og fjernet hurtigt.

De store selskaber har allerede indvilliget i at fjerne hadefulde udmeldinger og opfordringer inden for 24 timer og til at deltage i en global arbejdsgruppe - Global Internet Forum to Counter Terrorism, oprettet i juni -, hvor man i fællesskab fjerner terroristers indlæg fra alle tilgængelige platforme. Det skal bl.a. ske ved hjælp af rapportører, som man har særlig tillid til, fordi de er eksperter på området og dermed hurtigt kan udpege problemerne, og hvis meldinger der derfor skal reageres hurtigt på. Det samme vil gøre sig gældende for meldinger fra nationale myndigheder.

Stands det i opløbet

Der skal udvikles teknologi, som automatisk kan opfange ulovligt indhold, således at den mængde, der skal ses igennem af mennesker, før der spærres for det, bringes ned.

EUs retningslinier ventes offentliggjort sidst på måneden. I første omgang vil de ikke være bindende, men i foråret 2018 ventes egentlig lovgivning på området at være klar.

»Terroristgrupper ved godt, at links til deres propaganda fjernes hurtigere. Derfor lægger de større vægt på at sprede indholdet hurtigt for at være forrest. Branchen må derfor arbejde hurtigere ved at automatisere udpegningen og fjernelsen af terrorrelateret indhold online og ved at udvikle teknologiske løsninger, som forhindrer det i overhovedet at blive lagt ud,« er Theresa Mays budskab til teknologigiganterne.

De første to timer er afgørende

Den britiske regering arbejder på at holde giganterne juridisk ansvarlige, hvis ulovligt indhold ikke fjernes hurtigt. Ifølge briterne er de første to timer, efter at noget er lagt på nettet, de afgørende timer, da det er her, at det meste materiale hentes.

Storbritannien har selv været ramt af en række terrorangreb gennem den seneste tid.

»Som premierminister har jeg besøgt alt for mange hospitaler og set alt for mange uskyldige mennesker myrdet i mit land. Som truslen fra terroristerne breder sig, således må også vores samarbejde,« fastslår Theresa May ifølge hendes stabskontor.