TDCs topchef ryger ud med øjeblikkelig virkning

Carsten Dilling fratræder med omgående virkning som topchef for TDC. Han erstattes af Pernille Erenbjerg, som hidtil har været næstkommanderende og koncernfinansdirektør.

Carsten Dilling er fredag blevet fyret som topchef i det pressede TDC efter tre år på posten. Arkivfoto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største telekoncern, TDC, får ny topchef med øjeblikkelig virkning.

Pernille Erenbjerg, som hidtil har været næstkommanderende og koncernfinansdirektør, overtager topposten efter Carsten Dilling, der fratræder i dag efter gensidig aftale med bestyrelsen. Carsten Dilling vil dog de nærmeste måneder stå til rådighed som rådgiver for Pernille Erenbjerg.

TV: Pernille Erenbjerg om at nå til tops i dansk erhvervsliv

»Det er sundt for enhver virksomhed kontinuerligt at udfordre sig selv, og indimellem kræver det en ændring af direktionens besætning. Det er den beslutning, vi nu har truffet. Stillingen som koncernchef er per definition til låns, og vi har truffet en fælles beslutning om, at tiden nu er rigtig. Det er bestyrelsens klare opfattelse, at Pernille har den rette profil til med sikker hånd at føre TDC videre,« siger bestyrelsesformand Vagn Sørensen i en kommentar til topchefskiftet.

TDC er presset

Carsten Dilling kom til TDC i 2007 og har siden 2012 siddet i spidsen for telekoncernen, hvor han afløste Henrik Poulsen, der fik topjob i DONG Energy. Hun var tidligere, 2002-2003, partner i revisionsselskabet Deloite og før da statsautoriseret revisor i Arthur Andersen.

Pernille Erenbjerg, der er født i 1967, har været i TDC siden 2003. I 2008 blev hun koncernøkonomidirektør og i 2011 koncernfinansdirektør. Tidligere i år blev hun desuden udnævnt til viceadministrerende direktør i TDC.

TDC-koncernen er presset af den langvarige mobilkrig, som går drastiske indhug i kundeantallet. Senest har TDC også tabt mange af de vigtige og bedre betalende TV-kunder.

I Carsten Dillings regeringstid har TDC ændret strategi. Først indgik man en opsigtsvækkende aftale med en af de tidligere hovedkonkurrenter, nemlig et af energiselskaberne, hvor TDC i det jyske trekantsområde skal stå for driften af Trefors fibernet. Siden købte TDC i september 2014 overraskende Norges næststørste kabel-TV-selskab Get for 12,5 milliarder kroner for at skaffe sig en større kundebase, der kombineret med den danske skal sikre, at koncernen stadig kan vokse. De seneste to kvartaler har det da også været Norge, der har reddet TDCs regnskab.

Analytiker: Ikke overraskende

Investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, mener ikke, at fyringen af Carsten Dilling er specielt overraskende.

»Bestyrelsen må på et tidspunkt handle efter en skuffende udvikling. Aktiekursen er bombet tilbage, og Telia og Telenor har i investorernes øjne en langt mere attraktiv profil. Carsten Dilling har ikke for alvor formået at løfte TDC videre efter kapitalfondsejerskabet, og TDC har de seneste kvartaler og år tabt mange kunder på TV-siden og inden for mobilområdet. Det er naturligvis utilfredsstillende, og bestyrelsen må derfor handle,« siger han.

Han mener dog, at TDC »mere aktivt skal indgå i en konsolideringsøvelse i Norden«.

»Bestyrelsen kan mene, at en ny topleder er bedre til at skabe værdi. Derfor og på grund af den skuffende udvikling er fyringen ikke specielt overraskende,« mener Per Hansen.

Må dobbeltjobbe lidt

Carsten Dilling siger i en udtalelse om sin efterfølger, at »hun er godt rustet til opgaven, og det er derfor det helt rigtige tidspunkt til at tage fat i næste kapitel af TDCs historie.«

»Personligt glæder jeg mig til, efter mere end otte spændende år i TDC, at skulle prøve noget nyt,« tilføjer han.

TDC har endnu ikke udpeget en ny koncernfinansdirektør. Den post bestrider Pernille Erenbjerg indtil videre samtidig.

Finans-TV: TDC fyrer topchef Carsten Dilling