TDCs alpeeventyr slutter med storudsalg

TDCs salg af sit schweiziske datterselskab er nu godkendt. Der var danmarkshistoriens største opkøb i udlandet, men endte som en fodlænke. Nu står TDC selv for tur.

Tele Danmarks daværende koncernchef, Henning Dyremose, fortalte på en pressekonference i Zürich i 2000, at de schweiziske teleselskaber Sunrise og Diax nu var på danske hænder. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHELE LIMINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er handelen i orden, checken er på vej, og det er tid til det helt store udsalg.

Fredag morgen fik TDCs salg af sit schweiziske datterselskab, Sunrise, de schweiziske konkurrencemyndigheders blå stempel. Dermed er 3,3 milliarder schweizerfrancs (18,6 milliarder kroner) på vej fra den britiske kapitalfond CVC Capital Partners, sådan som det blev aftalt 17. september 2010.

Dermed slipper TDC af med sit sidste udlandsengagement, bortset fra en tilbageværende flig af mobilselskabet Nawras i ørkenstaten Oman. Og dermed er TDC selv klar til at blive solgt videre af de fem britisk-amerikanske kapitalfonde, som siden februar 2006 har styret Danmarks største teleselskab ved at skære til og sælge fra. TDC er i dag kun i Danmark og - på erhvervssiden - i Norden, og formodentlig inden årsskiftet er telekoncernen i andres hænder.

Omstridt køb

Schweizeventyret er det mest omstridte i TDCs historie, og det har stort set været en lang nedtur siden købet.

TDC (dengang Tele Danmark) købte nemlig Sunrise på det værste tænkelige tidspunkt for sammenlagt 35,2 milliarder kroner. Det var dengang, 13. november 2000, danmarkshistoriens største opkøb i udlandet. TDC betalte mere, end en storebæltsbro da var beregnet til.

»Det var det beløb, jeg havde fået mandat af min bestyrelse til at bruge,« sagde koncernchef Henning Dyremose glad en uge efter til Berlingske Tidende.

Siden er alle tilkøb i telebranchen blevet nedskrevet voldsomt.

Sunrise var i de første år TDCs guldæg, men »den danske syge« - benhård konkurrence på teleområdet - gjorde det gravis sværere at kravle mod alpetinderne.

Henning Dyremose kaldte investeringen »bragende god« og har gang på gang fremhævet Sunrise som et mønsterselskab, fordi det bidrog med en stor del af TDCs samlede cashflow. Det ophørte imidlertid for alvor omkring 2004-2005 og har siden været lidt af en fodlænke. Først de seneste kvartaler er der igen fremgang at spore i alpelandet. Ud fra TDCs egne udmeldinger om betydningen af Sunrise-salget har telekoncernen trukket omkring 900 millioner kroner i indtjening ud af Schweiz i 2009.

Forudsigelse holdt

TDCs koncernchef fra november 2006 til november 2008, Jens Alder, kaldte i 2007 Sunrise for »en lille kopi af Swisscom«, Schweiz svar på TDC. Alder var selv topchef i Swisscom frem til november 2006, hvor han overtog ledelsen af TDC. Han forudså samtidig, at TDC ville være ude af Schweiz inden for to-tre år.

»Det er fuldstændigt usandsynligt, at det i dag vil være muligt at finde en køber, som vil betale, hvad vi mener, at selskabet er værd. Personligt mener jeg, at der går to-tre år. Det vil være naivt at tro, at vi de næste to år kan finde en køber. Men hvis vi ikke finder nogen til at købe, så beholder vi Sunrise. Vi føler os ikke under et tidspres,« sagde Jens Alder dengang.

Swisscom fik i Jens Alders tid forbud mod at foretage investeringer i udlandet af den schweiziske regering, som sidder på aktiemajoriteten. Swisscom var ellers i spil som mulig køber af selve TDC.

Lystig jodlen

I juni 2008 udliciterede Sunrise al drift og vedligeholde af telenettet til Alcatel-Lucent, der samtidig overtog 290 medarbejdere. Samtidig solgte Sunrise sin afdeling for forretningskommunikation til tyske Aurelius. 230 medarbejdere fulgte med.

Men tre måneder senere, i september 2008, købte Sunrise Tele 2 i Schweiz, som dengang var tredjestørste udbyder af fastnettelefoni og desuden tilbød Internet og mobiltelefoni til 491.000 privat- og erhvervskunder. Købet skete for at styrke Sunrise til selv at blive solgt.

Men guldægget fortsatte med at skalle af, og i februar 2009 nedskrev TDC igen værdien af Sunrise, der til da havde mistet 15 milliarder kroner i de otte år, som TDC havde været ejer.

Først i de seneste kvartaler er der igen blevet jodlet lystigt fra Sunrises hovedkvarter i Zürich. Her har Sunrise igen oplevet en pæn fremgang, hvilket har været altafgørende for, at det lykkedes for TDC at få selskabet solgt.

Først sagde France Télécom ja, men det bremsede de schweiziske konkurrencemyndigheder i april 2010. Et halvt år senere sprang CVC til.

Hullerne i schweizerosten er lukket.