TDC vil eliminere signaldræber med ny teknologi

Danmarks største teleselskab forventer i det kommende år et gennembrud med Wifi-Calling og andre teknologier, der skal vælte den største barriere mod en ordentlig mobildækning: Bygninger og deres uigennemtrængelige vægge.

Bygninger og huse er den værste skurk, når det handler om mobilsignal. TDC melder sig nu parat med teknologiske løsninger, der skal afhjælpe problemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I bedste fald skratter den måske bare; i værste fald falder den helt ud. De fleste danskere kan givetvis nikke genkendende til problemer med samtaler over telefonen, der bliver forstyrret af noget så irriterende som et dårligt signal.

De fleste fortsat et dårligt mobilsignal med menneskeforladte områder i provinsen, ved stranden eller ved sommerhuset nær skoven, men i virkeligheden vil de fleste af os parakdoksalt nok opleve et svigtende signal, når vi befinder os indenfor - uanset om det er i indre København eller Døllefjelde på Lolland.

Problemet er vokset i takt med, at det fx er bevist, at energisparende vinduer dæmpet mobilsignalet, og at stadig flere helt dropper fastnet-telefonen til fordelen for mobilen bidrager blot til problematikken.

»Det er stadig sværest at komme ordentlig på, når man opholder sig indendøre. Der er ikke så godt til at fjerne et signal som et hus,« lød det fra Peter Schleidt, direktør for TDC Operations, da TDC tidligere på ugen inviterede pressen indenfor til den årlige tech-briefing, hvor telegiganten fortæller om deres forventninger til nye teknologier.

Og her lod man forstå, at man altså ikke har tænkt sig at sidde på hænderne, men at man faktisk allerede er klar med en lille håndfuld forskellige teknologier, der alt efter størrelsen på husstand og pengepung skal afhjælpe problemerne med det dårlige signal indenfor.

Mest interessant melder TDC sig parate for at åbne op for Wifi-Calling. Som navnet indikerer, vil det indebære, at man kan bruge sin Wifi-router som en art mobilmast, hvilket potentielt kan betyde, at der i løbet af år kan være 2,6 millioner mobilmaster i Danmark, såfremt alle husstande med bredbåndsdækning hopper med på teknologien.

Teknologien skal ses i forlængelse en anden nyskabelse - det såkaldte VoLTE, der er blevet introduceret tidligere af Telenor, og som tillader brugere at føre telefonsamtaler over datanetværket, der som bekendt er blevet markant bedre og hurtigere med udrulningen af 4G-mobilnet over hele landet og den benhårde konkurrence mellem TDC, Telenor og Telia på området. TDC melder sig også parat til hoppe om bord på VoLTE-bølgen, og dermed vil man som forbruger opleve at føre en telefonsamtale, alt i mens mobilen gnidningsløst vil bevæge sig mellem WiFi, 4G eller 3G - alt afhængig af, hvad der er til rådighed.

TDC oplyser, at man faktisk allerede har teknologien på plads, men at i øjeblikket afventer, at mobilproducenter som Apple og Samsung vil inkludere featuren i sine modeller. Det ventes at ske i løbet af 2016.

Til større virksomheder eller hustande har TDC også en teknologi på plads, der skal afhjælpe et dårligt signal indendøre. Til bygninger og butikker på under 5000 m2 er TDC klar med en såkaldt picocelle. Der er tale om en basestation, der forstærker mobilsignalet, og prisen forventes at være omkring 25.000-50.000 - alt afhængig af størrelsen.

Til større bygninger - som eksempelvis lufthavne, sygehuse eller store virksomheder kommer picocellen sandsynligvis til kort, og her er TDC i stedet parat med en såkaldt lamp site - her er der tale om en installation med markant større styrke, og som vil bero sig på en såkaldt dedikeret forbindelse - eksempelvis et fiberkabel, mens picocellen kan stå oven på det eksisterende internet i bygningen.

TDCs største konkurrenter - Telia og Telenor - ventes ligeledes klar med Wifi-Calling i løbet af 2016.