TDC tvinges til at sælge TV til konkurrenter

Nyt nederlag til telegiganten, som Erhvervsstyrelsen nu tvinger til at give konkurrenter mulighed for at sælge TDCs TV-grundpakke til samme pris som TDC selv, hvis konkurrenterne også vil sælge bredbånd på TDCs kabel-TV-net.

Det TDC-ejede YouSee, som er Danmarks største kabel-TV-selskab, skal åbne sit net endnu mere for konkurrenterne. Foto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC-koncernen får endnu en gang vredet armen om på ryggen på grund af sin størrelse og skal nu give konkurrenterne mulighed for at kunne sælge TDCs egen grund-TV-pakke videre til TDCs indkøbspris på TDCs kabel-TV-net, så der kommer reel konkurrence. Det kommende indgreb vækker jubel hos konkurrenterne, som dog først lige vil se prislisten.

Det er landets øverste telemyndighed, Erhvervsstyrelsen under erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som nu tvinger TDC til at lukke konkurrenterne ind på TV-pakkerne. Konkurrenterne har i forvejen fået adgang til at kunne bruge TDCs kabel-TV-net til at sælge internetforbindelser, men det kan de ikke, når de ikke samtidig kan sælge TV til deres kunder.

TDCs indkøbspris skal gælde alle

»Alternative selskaber skal have mulighed for at gensælge TDCs grundpakke til den pris, som TDC køber ind til, fordi TV har rigtigt stor indvirkning på at kunne sælge bredbånd, som der blev åbnet for på kabel-TV-nettet for nogle år siden. TDC skal sikre ens vilkår og priser til de betalingskanaler, som er placeret i kabel-TV-grundpakken. Vi håber at kunne træffe en endelig afgørelse efter sommerferien, og at ændringerne så kan træde i kraft 1. januar 2015,« siger kontorchef Helle Bøjen Larsen fra Erhvervsstyrelsen.

Hun understreger, at styrelsen udelukkende kan fastlægge, hvad TDC må tage for, at konkurrenterne kan bruge TDCs kabel-TV-net, men ikke hvad TV-kanalerne rent faktisk er forhandlet hjem til i pris af TDC. TDC kan i kraft af sin størrelse lave bedre aftaler med betalings-TV-kanaler som Viasats TV3 end mindre selskaber, og den fordel skal deles med konkurrenterne.

TDC er i den unikke situation i Europa, at selskabet er størst på såvel fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser som TV. TDC ejer YouSee, som er Danmarks største kabel-TV-selskab.

Glæde - med skepsis

Indgrebet modtages med glæde af konkurrenterne.

»Nu bevæger vi os i den rigtige retning. For første gang har man opdaget, hvor skoen trykker. Men vi venter så på udspillet fra TDC på, hvad priserne for bredbånd og TV bliver, og glæder os til at se, på hvilke vilkår vi kan købe indholdet i TV-grundpakken og sælge det videre. Hvis vi både kan sikre en ordentlig pris og en ordentlig kundeservice, vil vi gøre alt for, at det kæmpe kabel-TV-net, som TDC ejer, kan få flere bredbåndskunder. Det er jo tragisk, at TDC fastholder kunderne på ADSL (fastnettet, red.) med lavere hastigheder. Samtidig er både TDCs fiber- og kabel-TV-net åbne, men der er sjov nok ingen eksterne kunder på. Så måske er prisen for høj. Jeg håber ikke, at TDC får lov til at lave alle mulige julelege og får det forpurret med alle mulige syge argumenter,« siger Klaus Høeg-Hagensen, administrerende direktør for Danmarks næststørste kabel-TV-selskab, Stofa, som ejes af energiselskabet Sydenergi.

Erhvervsstyrelsens indgreb handler om den til enhver tid gældende TV-grundpakke. Den rummer i dag flere betalingskanaler (TV 2 og TV3), men skulle TDC vælge at flytte dem til mellem- eller fuldpakken, forsvinder problemet, som styrelsen griber ind overfor. Det virker dog usandsynligt, eftersom TV-kanalerne selv er interesseret i at nå ud til et så stort publikum som muligt, hvilket ville ændre sig, hvis de kun lå i de større - og dyrere - TV-pakker.