TDC: Tryk nu på knappen, og kom i gang

De faldende teleinvesteringer i Danmark kan kun ændres, hvis vi begynder at efterspørge bedre forbindelser end i dag og begynder at bruge de digitale muligheder, især inden for det offentlige, mener TDCs koncernfinansdirektør forud for dagens samråd med erhvervs- og vækstministeren.

Investeringer i tele- og internetinfrastruktur i Danmark er på seks år faldet til omkring halvdelen, og derfor er erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) kaldt i samråd i Folketinget for at give sine bud på, hvordan der igen kommer gang i hjulene. Arkivfoto: Morten Stricker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

»TDC skal nok blive ved med at bygge god infrastruktur, hvis rammebetingelserne er der - men man kan da diskutere, hvor man skal lægge den sidste halve milliard, hvis miljøet ikke er rigtigt. Så kom i gang med at få infrastrukturen i Danmark brugt, og vær lydhør over for, at det som bruger - både privatkunde og erhvervskunde - ikke kun handler om den laveste pris. Prisen skal være fair, men der skal også være kvalitet, og den laveste pris er ikke altid bedst.«

Det siger Pernille Erenbjerg, koncernfinansdirektør i Danmarks største teleselskab TDC, til Berlingske som direkte opfordring til politikerne, som torsdag eftermiddag mødes med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) for at drøfte, hvad der kan gøres for at stoppe det drastiske fald i telebranchens investeringer i Danmark.

Investeringer er halveret - men TDC har brugt flere penge

Ifølge de seneste tal fra Erhvervsstyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark, er investeringerne i teleinfrastruktur siden 2008 næsten halveret, nemlig fra 9,8 til 5,5 milliarder kroner.

»TDC har faktisk øget sine investeringer med 300 millioner kroner over de seneste to år. I 2013 stod TDC for 3,3 milliarder kroner af det samlede beløb. Men vi kan godt forstå, at det samlede tal falder. Det er blevet sværere at få en forrentning ud af sine investeringer. Jeg kan godt forstå, at nogen har svært ved at se en forretning i det. Det er blevet sværere og sværere at tjen penge og kræver større og større investeringer. Det er ikke, hvad man ønsker,« siger Pernille Erenbjerg.

Hun tilføjer, at efterhånden som vi vil bruge mulighederne mere og mere, og priserne fortsætter med at være under pres, øges kravene til, hvad infrastrukturen - mobil-, fast- og fibernet - kan levere.

Løb det i gang nu

»Vi synes, at man fra offentlig side skal udnytte det digitaliseringspotentiale, som ligger i mange virksomheder og i den offentlige sektor selv. Her er telemedicin (f.eks. videokonsultationer med lægen eller hospitalet, red.) indlysende. Det skal nu løbes i gang. Der har været rigtigt megen snak om »sådan noget telemedicin«. Vi vil meget håbe, at det indgår som en væsentlig del af regeringens kommende vækstplan. Adgangen til stærke kommunikationsløsninger er en vigtig brik i at drive væksten. Vi er helt klar til at støtte det og skal nok lægge investeringerne,« fastslår Pernille Erenbjerg.

TDC selv har også været under hårdt pres af den flerårige krig på navnlig mobilområdet. Telekoncernen er flere kvartalet i træk gået tilbage, selv om TDC fortsat er det eneste af de store teleselskaber, som tjener egentlige penge i Danmark.

TDC kan, ifølge koncernfinansdirektøren, levere internetforbindelser på »50 megabit i sekundet eller mere« til to tredjedele af de danske husstande.

»Så der er ikke så megen grund til at vente. Og, ja, selvfølgelig synes vi, at det er prissat fair,« siger hun.

Det er Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, der har indkaldt Henrik Sass-Larsen til samrådet i Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget klokken 14.30 torsdag.