TDC trodser krisen

Telegiganten TDC trodsede i 2009 krisen og tjene godt 2,4 mia. kr. efter skat.

TDC er det første af de nordiske teleselskaber, der fremlægger årsresultatet for 2009. Foto: Torben Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teleselskabet TDC fik i 2009 nettoresultat på knap 2,4 mia. kr. i 2009 og er dermed sluppet nådigt ud af et ellers svært 2009.

TDCs samlede omsætning steg med 330 mio. kr. eller 0,9 pct. til 35,9 mia. kr., mens resultatet før afskrivninger mv. (EBITDA) steg med 6,9 pct. til 13,0 mia. kr., og pengestrømme fra driftsaktiviteter steg med 48,2 pct. Det fremgår af TDCs regnskabsmeddelelse for 2009, som netop er blevet offentliggjort.

TDCs samlede omsætning steg sidste år med 330 mio. kr. til 35,9 mia. kr. sammenlignet med 2008. Hvis man dog fraregner køb og frasalg af virksomheder, outsourcing og valutakursernes påvirkning, var TDC-koncernens omsætning i 2009 uændret sammenlignet med 2008.

Det understreger selskabet selv i dagens regnskab.

Frasalg på vej

TDCs ejere, fem britisk-amerikanske kapitalfonde, er i færd med at forberede salget af TDC via en børsnoteringefter fem års ejerskab. De har i mellemtiden solgt alt fra i udlandet. TDC har i dag kun en mindre andel i det schweiziske mobilselskab Sunrise samt en erhvervsforretning i Norden, ellers er det udelukkende Danmark, der er TDCs marked.

Netop det kan gøre det svært at sælge TDC, der i europæisk sammenhæng er en miniput.

Til gengæld har TDC nærmest udryddet alle mindre konkurrenter gennem en stribe opkøb, senest af mobilselskabet M1 og DONG Energys fibernet i Nord- og Østsjælland.

Oveni er der skåret massivt ned på personalet i TDC.

Derfor har det været en guldgrube for pensionskassen ATP, der i 2006 nægtede at sælge sine TDC-aktier og dermed blokerede for, at kapitalfondene kunne få lov til at afnotere TDC fra børsen. ATP-direktør Bjarne Graven anslår, at ATP har fået et merafkast på 1,5 milliarder kroner på TDC siden 2005.

Telia og Telenor i næste uge

Nordens to største teleselskaber, Telia og Telenor, kommer først med regnskaber i næste uge. Telenors kommer onsdag, Telias torsdag.

De europæiske teleselskaber ventes at levere solide resultater for det vigtige julekvartal, navnlig takket være nedskæringer og færre udgifter. Alligevel vil udsigterne for 2010 være afdæmpede.

Britiske Vodafone, der er verdens største mobilselskab, mister stadig indtjening i Europa men overgik ellers forventningerne i oktober-december. Omsætningen voksede med 10,3 procent, og Vodafone forventer nu at nå et driftsresultat på 11,4-11,8 milliarder pund, når regnskabsåret slutter 31. marts.