TDC-topchef truer med at flytte sine penge

Hvis ikke det bliver nemmere at drive teleselskab i Danmark, vil telegiganten overveje at lægge nogle af sine investeringer i Sverige og Norge i stedet.

TDCs topchef, Carsten Dilling, overvejer, om nogle af de årlige milliardinvesteringer i Danmark i stedet bør lægges i de andre skandinaviske lande. Arkivfoto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største telekoncern, TDC, truer med at bruge sine penge i udlandet frem for i Danmark, hvis ikke det bliver nemmere at drive teleforretning herhjemme.

»Det betyder ganske meget for investeringsniveauet i Danmark, hvis TDC måtte beslutte at flytte en halv til en hel milliard kroner til et andet skandinavisk land. Så bliver Danmark en vedligeholdelsesforretning på digital infrastruktur, og det kan ingen være tjent med,« sagde TDCs topchef, Carsten Dilling, på Danmarks største konference på teleområdet, Tele 2015, i København tirsdag formiddag, hvor store dele af den danske televerden er samlet.

Teleinvesteringer halveret

På seks år er tele- og internetselskabernes investeringer i Danmark i mobilmaster, internetkabler og anden infrastruktur til kommunikation næsten blevet halveret. Af de omkring seks milliarder kroner, som i 2014 blev investeret, lægger TDC, som ejer det landsdækkende fastnet, omkring halvdelen.

TDC købte i efteråret Norges næststørste kabel-TV-selskab og driver desuden forretning i Sverige. TDCs norske division udgjorde i oktober-december fem procent af TDCs samlede omsætning, mens den svenske division stod for 11 procent.

Carsten Dilling, adm. direktør, TDC

»»Vi vil gerne levere ordentlige produkter, men luften er ved at gå ud af de danske investeringer, og det ser meget faretruende ud.««


»Det er vigtigt, at der kommer kvalitetsfokus ind, når det offentlige handler teleydelser. Vi vil gerne levere ordentlige produkter, men luften er ved at gå ud af de danske investeringer, og det ser meget faretruende ud. Branchen har simpelt hen brug for forudsigelige, langsigtede rammer, så vi har et incitament til at investere. Det skal blive moderne at investere i infrastruktur, men vi vil gerne have en mere lempelig regulering i Danmark, for det er helt, helt godnat, at Danmark er hårdere reguleret end andre lande i Europa,« sagde Carsten Dilling.

Store udenlandske udfordrere skal under lup

Han advarede om de »ganske store udfordrere«, som kommer udefra. Han henviser til Netflix, Google, Amazon med flere, som kommer fra IT-verdenen og arbejder sig ind på televerdenen, hvor de sælger tjenester, som kunderne køber og tilgår via den internetforbindelse, som de betaler deres mobil- eller internetselskab for at levere.

»Vi er oppe mod giganter, fordi alle gerne til ud til slutkunden, uanset hvor de ellers kommer fra i værdikæden. Der er mange udbydere, men ikke alle spiller efter samme regler. I TDC går vi op i at være dansk skatteyder, betale dansk moms og ikke Luxembourg-moms, og at vi bygger vor egen infrastruktur. Derfor er det godt, at myndighederne nu vil analysere hele markedet og sikre, at alle aktører bidrager, både med investeringer og med andre udgifter,« sagde TDC-topchefen.

Erhvervsstyrelsen: Stabile, langsigtede rammer er afgørende

Vicedirektør i Danmarks øverste telemyndighed Erhvervsstyrelsen, Katrine Winding, slog fast, at »vi vil gerne hjælpe og skabe gode rammevilkår for telebranchen, men det er ikke for telebranchens blå øjnes skyld eller for at skabe jobs og vækst i telebranchen men lige så meget for at kunne skabe vækst og jobs for dansk erhvervsliv bredt set.«

»Jeg vil give Carsten Dilling ret i, at TDC er stærkt reguleret, men der er bare også store forskelle på, hvad folk og telebranchen ønsker sig af en regulering. Men alle er enige om, at stabile og langsigtede rammevilkår er en vigtig forudsætning for investeringer. Men vi kan ikke undvære TDC, og derfor har vi en løbende og tæt dialog med TDC, ligesom reguleringer ikke ligger i al evighed. Vi har ikke reguleringskløe,« sagde hun.