TDC-topchef: De bedste 13 milliarder, jeg har brugt

Opkøbet af Norges næststørste kabel-TV-selskab redder igen TDCs regnskab, men væksten vil ikke blive ved med at være tocifret, siger TDCs koncernchef, som ikke lægger op til nye prisstigninger i Danmark - men heller ikke vil udelukke dem.

Pernille Erenbjerg var finansdirektør i TDC, da koncernen købte op i Norge - et køb, som siden har reddet TDCs regnskab gang på gang. I Danmark er TDCs største problem stadig erhvervsforretningen, hvor konkurrenterne går hårdt til biddet. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Det er de bedste 13 milliarder, som jeg nogen sinde har brugt!«

Det fastslår TDCs koncernchef, Pernille Erenbjerg, over for Berlingske om købet i september 2014 af Norges næststørste kabel-TV-selskab Get, som igen er årsag til, at Danmarks største telekoncern onsdag morgen kunne nøjes med at melde en beskeden tilbagegang ud.

»Basalt set er Get en virkeligt god forretning - vel drevet og vel investeret. Det er ikke uventet, at der begynder at ske ting på det norske marked, hvor presset øges som i Danmark. Vi forventer fortsat, at Get er en pæn vækstforretning, men vækstrater på 10-12 procent er ikke langvaringe. De vil snarere blive encifrede, men fem-syv procent i denne branche er også vældigt fint,« understreger Pernille Erenbjerg.

Bedre til at holde på kunderne

TDC-koncernen har i april-juni mistet såvel omsætning som overskud, og der er tilbagegang på både antallet af TV-, fastnet- og bredbåndskunder. Til gengæld har TDC for første gang i fem år haft fremgang i sin mobilforretning og hentede i april-juni 25.000 nye kunder.

»Vi er især glade for fremgangen på mobilsiden. Faktisk er det ikke, fordi vi tiltrækker flere nye kunder end normelt. Det ligger relativt stabilt. Men vi er blevet dygtigere til at holde på dem, vi har, samtidig med at det er lykkedes at stabilisere det gennemsnitlige forbrug hver måned, selv om roamingpriserne (prisen for at bruge telefonen i udlandet, red.) falder. På erhvervssiden oplever vi et meget massivt prispres. TDCs erhvervsproblem er stort, og det lægger vi ikke skjul på, men der er ikke én løsning,« konstaterer Pernille Erenbjerg.

TDCs konkurrenter har i nogen tid øget indsatsen på at stjæle erhvervskunderne. TDC begyndte derfor at modernisere de systemer, som telegiganten sælger til virksomhederne, og få dem flyttet over på en ny platform.

»Vi er nok halvvejs igennem nu, men det vil nok tage 12 måneder, før vi ser en forbedring. Vi vil gerne give kunderne bedre oplevelser, for det er en del af løsningen på det pres, som der er på markedet. De nye produkter kan mere, og kunderne kan selv betjene sig bedre online og dermed få en mere tidssvarende oplevelse. Vi skal levere en god oplevelse og en vis agilitet med nye funktionaliteter, og det bliver nemmere, når vi er på en ny teknologisk platform,« siger TDCs topchef.

Fokus på sammenlægning

1. juli blev alle TDCs privatkunder samlet under YouSee-mærket, som har et bedre ry end TDC-mærket. Det skete ikke uden problemer med teknikken, hvor mange frustrerede kunder forsøgte at komme igennem for at få besked.

»Jeg synes, at vi overordnet er kommet fornuftigt igennem, men det er klart, at det ikke kan gøres uden tekniske fejl. Derfor handler det om, hvor hurtigt man kan fikse dem, og hvor godt man holder kunderne informeret undervejs. Her er vi nok kommet ud af juli, som vi havde regnet med, og 3. kvartal vil hovedsagelig blive brugt på at stabilisere de mange nye ting,« siger Pernille Erenbjerg.

Bliver TDCs udadvendte aktiviteter så mindre i juli-september?

»Nej, det kan man ikke sige. Resten af året vil vi ikke sætte nye IT-projekter i gang men fokusere 100 procent på at nå i mål. Men vi vil stadig være aktive på markedet, og der vil bestemt også komme enkelte nye ting fra os,« siger hun.

Prisstigninger? Tja...

YouSee, som gennem mange år var TDCs guldkalv som Danmarks største TV-leverandør, fortsætter med at miste kunder på TV-siden. På tre måneder har endnu 6.000 forladt YouSee.

»Alle ændrer TV-vaner, så det bliver et langt, sejt træk at få ændret. Her tror vi stadig, at en del af løsningen er vores nye TV-boks, hvor man kan mere,« siger Pernille Erenbjerg.

TDC fastholder sine forventninger for 2016, som ligger under, hvad 2015 bragte i land.

»Vi ser ingen store, dramatiske ændringer resten af året. 3. kvartal er traditionelt her, hvor sænkningen af roamingpriserne i EU gør ondt. Hovedparten af smerten kommer i 3. kvartal, og det skal man huske, når man sætter sine forventninger,« mener TDC-topchefen.

Hun er mere kryptisk, hvad angår fortsatte prisstigninger resten af året. TDC har i flere år typisk hævet sine priser ved årsskiftet, og alle teleselskaberne har siden efteråret 2015 gradvis fjernet de billigste abonnementer for nye kunder og lagt lidt mere i pakken i de lidt dyrere. Det samme er sket blandt eksisterende kunder for at sikre en bedre økonomi.

»Jeg har ingen prisstigninger med her, men om der kommer nogen eller ej, kikker vi løbende på. Vi må se, hvad det bliver til. Der er ingen beslutninger om det i dag,« siger hun.