TDC til elselskaber: Lad os samarbejde

TDC vil gerne levere indholdet til elselskabernes fibernet, siger den nye topchef, som efterlyser, at politikerne finder ud af, hvad de vil med Danmark i stedet for blot at sætte milliarder af til nye motorveje.

TDCs nye topchef, Henrik Poulsen (til højre), vil drøfte samarbejde med elselskaberne - og med politikerne. Foto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elselskaberne skal grave de fibernet ned, som de er gode til, og så er TDC klar til at levere TV, Internet og telefoni til alle kunderne i et tæt samarbejde, hvor hver part gør, hvad den er bedst til.

Det mener den nye TDC-ledelse, som efterlyser, at politikerne sætter sig sammen og tager en ordentlig snak med teleselskaber, elselskaber og andre, der arbejder for at fastholde Danmarks førerposition i verden på IT-området.

»Der mangler en vision og en ambition for den danske infrastruktur. Man taler meget om transportinfrastrukturen og har senest sat store milliardbeløb af. Det bille være mere visionært, bedre for miljøet og og mere effektivt at kunne kommunikere sammen, uden at vi skulle flytte os hen til hinanden. Det er bedre og mere klimavenligt end at bygge flere motorveje,« siger Henrik Poulsen.

Fem milliarder om året

Han har siden november 2008 stået i spidsen for Danmarks største teleselskab. »Der mangler en industripolitisk og veldefineret ramme for hele branchen. Når man som os lægger fem milliarder kroner om året i investeringer i infrastruktur, har man selvfølgelig ønske om at kunne se, hvordan markedet udvikler sig,« siger Henrik Poulsen.

Han henviser til, at der hele tiden sker en teknologisk udvikling. I øjeblikket er fire teleselskaber i gang med at bygge hvert deres 3G-mobilnet. Senere vil der komme et 4G-net.

Priserne styrtdykker

De danske elselskaber har gennem de seneste år brugt milliarder af kroner på at etablere såkaldte fibernet, hvorigennem elselskaberne vil kunne levere TV, telefoni og Internet i direkte konkurrence med TDC, som navnlig anvender fastnettet, som TDC selv ejer.

Lige før jul gik det første bredbåndsselskab ejet af elselskaber, Midtvest Bredbånd, i betalingsstandsning.

»Elselskaberne har investeret ud fra markedsforhold, som var for to-tre år siden. Priserne på bredbånd er siden da mere end halveret og fortsætter nedad. Elselskaberne har desuden ikke formået at få så mange kunder, som de forventede, på grund af den stigende konkurrence. Endelig kommer finanskrisen. Derfor sidder elselskaberne nu i en svær cocktail. Vi tror, at der kunne være modeller, som kunne sikre en mere holdbar fiberudvikling,« siger Henrik Poulsen.

TDC kan komme med indholdet

Han peger på, at elselskaberne ved, hvordan man etablerer infrastruktur og graver ting i jorden, samtidig med at de har en lang investeringshorisont.

»Hvis man kombinerede og matchede det med TDCs kunder, indhold m.m., så ville fiberudrulningen i Danmark blive langt mere finansielt holdbar. Det ville være til gavn for det danske samfund. Jeg er overbevist om, at vi har en bredere og bedre indholdsportefølje (film-, TV- og musikaftaler, red.), end de har. Og vi behøver ikke at eje infrastrukturen for at være med, absolut ikke. Men det kræver, at begge parter finder en gangbar model, og at man politisk-regulatorisk indser, at dette er til alles bedste. Ingen vil jo påstå, at der ikke er konkurrence,« siger TDC-chefen.

Hvilke initiativer har I taget til at få en dialog i gang?

»Vi har meldt så klart ud som muligt til aktørerne på området, at vi er fleksible og villige til at diskutere konkrete modeller, hvis der er vilje til det. TDC er lokomotivet, og vi ønsker at spille den rolle, hvis der er mulighed for det. Alternativet for elselskaberne er at fastholde irrationel, finansiel udrulning uden forretningsmæssigt potentiale,« siger Henrik Poulsen og understreger, at der intet juridisk er til hinder for, at TDC kunne købe et elselskabsejet bredbåndsselskab.