TDC taber omsætning

Danmarks største teleselskab taber omsætning, men forbedrer driften. TDC går dog frem på kundetallet.

Danmarks største teleselskab mister omsætning, viser halvårsresultatet. Foto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kunder, bedre drift - men faldende omsætning. Onsdagens halvårstal fra TDC rummede ikke de store overraskelser - tværtimod ligger selskabet rimelig stabilt i forhold til sidste år. TDC omsatte i første halvår af 2009 for 17,839 mia. kroner - en nedgang på 0,4 procent i forhold til samme kvartal året før.

Trods omsætningsnedgang er TDC dog blevet et mere effektivt teleselskab, idet selskabet har forbedret sin driftsindjenting (EBITDA) fra 5,848 mia. kroner til nu 6,337 mia.

Ifølge TDC selv, er der også kommet flere kunder i butikken. Kundetallet er voksset 7,1 procent til nu 11,3 mio. kunder samlet set i de lande, hvor TDC har aktiviteter.

Omsætningstilbagegangen stammer blandt andet fra TDCs fastnetforretning, der fortsat mister kunder, fordi danskerne i stigende grad vender ryggen til fastnet-baserede telefoner og nøjes med mobilen. Men her er TDC dog underlagt heftig konkurrence og diverse EU-indgreb, der tvinger selskabets margin ned.Mindre gæld
Siden TDC blev overtaget af kapitalfondene, har selskabet satset på at skære og spare sig til en bedre bundlinje. Den nu forhenværende koncernchef, Jens Alder, var helt åben om, at TDCs bemanding skulle reduceres med fem procent hvert år, hvis TDC skulle holdes konkurrencedygtig. Det medførte nogle ganske eftertrykkelige fyringsrunder hos TDC, men den senere tid har budt på mere stabilitet for selskabet.

Den relativt nytiltrådte koncernchef, Henrik Poulsen, har dog tidligere forklaret, at også TDC var ramt af finanskrisen, og at særligt erhversvsforretningen var ramt af, at virksomhederne fyrede eller undlod at ansætte - ensbetydende med mindre salg for TDC. En vej ud af dette morads var blandt andet, at øge salget til eksisterende kunder i form af TDCsnye tripple-play-produkter, der, ifølge selskabet selv, sælger relativt godt.

Samtidig ser TDC ud til at gnave af gælden i ganske hurtigt tempo. Det tidligere stærkt forgældede teleselskab, har nedbragt gælden fra 42 mia. kroner til nu 30.4 mia. kroner.

Over sommeren har flere internationale aviser skrevet, at en børsnotering af TDC er nært forestående. Dén nyhed var dog opsigtsvækkende - blandt andet fordi den slet ikke er ny, men derimod har været officielt udnævnt til mest sansynlige scenario i årevis. De fem kapitalfonde, der ejer TDC, forsøgte i forbindelse med købet af afnotere TDC fra børsen, men kunne ikke opnå 90 procent af aktiekapitalen - og derfor har TDC reelt aldrig været afnoteret fra Fondsbørsen. Og efterhånden som markedet for virksomhedshandler er blevet mindre og mindre lukrativt, er et frasalg via Børsen blevet udkrystalliseret som den absolut mest sandsynlige udgang, når kapitalfondene skal ud af selskabet.