TDC taber igen storaftale med staten

Elselskabernes fælles erhvervsselskab, Nianet, skal igen være eneleverandør af dataforbindelser til staten.

Administrerende direktør i Nianet, Rasmus Helmich, glæder sig over, at det igen er lykkedes at slå TDC. Han ser det som »en endnu større sejr at genvinde en opgave som denne«. PR-foto.
Læs mere
Fold sammen

Staten har valgt at fortsætte landets største dataaftale til omkring en kvart milliard kroner med elselskabernes erhvervsselskab, Nianet.

Dermed fortsætter Nianet med at skulle betjene alle ministerier, forsvaret og politiet, sådan som selskabet har gjort, siden det i 2011 lykkedes at sparke TDC væk fra den indbringende aftale. Kommuner, regioner, Danmarks Nationalbank, Folketinget og selvejende institutioner har mulighed for selv at vælge at tilslutte sig samme aftale, som de statsejede institutioner automatisk er en del af.

30 af de 98 kommuner har de seneste tre år valgt at bruge Nianet som leverandør, og dermed er den nuværende aftale blevet større end oprindelig - hvilket Nianet håber at kunne udvide yderligere over de næste fem år.

Direktør: Endnu sværere at vinde igen

Den nye aftale, som er indgået med Moderniseringsstyrelsen, gælder i fem år fra 1. januar 2016 til 31. december 2020, hvor den nuværende aftale var firårig. Den nye aftale, som af Moderniseringsstyrelsen har en anslået værdi mellemd 120 og 170 millioner kroner eksklusiv moms, kan forlænges i to år, er det aftalt.

Administrerende direktør i Nianet, Rasmus Helmich, glæder sig over, at det igen er lykkedes at slå TDC. Han ser det som »en endnu større sejr at genvinde en opgave som denne«.

»Det er krævende at lægge en aftale som denne om, og det tager lang tid at grave fiber ned. Det har derfor været en stor investering for os, men vi har bevist, at vi til enhver tid kan levere det bedste fibernetprodukt og samtidig operere agilt i et marked under konstant udvikling. Dette er klart vores største aftale med en klar overvægt i Storkøbenhavn. Vi forventede, at TDC ville byde hårdt til, og de har da også budt lavere end den nuværende aftale, som vi har. Vi har også været godt aggressive på prisen,« siger han til Berlingske.

Nianet lejer sig dog stadig ind på TDCs net de steder i landet, hvor det giver økonomisk mening.

»Det vil vi fortsætte med at gøre, men netto vil vi nok benytte os mindre af TDC over tid, efterhånden som vi lægger om til egen infrastruktur. De statslige institutioner er jo overrepræsenteret i Storkøbenhavn, som er DONGs forsyningsområde, men eftersom DONG for mange år siden har solgt sit fibernet til TDC, bygger og etablerer vi med aftalen her en meget stor del af infrastrukturen selv i denne del af Danmark,« siger Rasmus Helmich.

Den nye aftale skal både sikre, at der altid er »hul igennem«, men også at der altid er to ens systemer kørende, så reservesystemet tager over, hvis der sker nedbrud. Samtidig skal der sættes ind med beskyttelse mod de udmatningsangreb, som hackere sætter i gang for at tvinge IT-systemer i knæ ved at bombardere dem med forespørgsler.

1.000 km nyt fibernet lagt i jorden

Rasmus Helmich vurderer, at Nianet gennem sine ejere - 14 danske elselskaber - i løbet af de seneste lidt over tre år har gravet »langt over 1.000 kilometer nyt fibernet« ned, især i og omkring københavnsområdet. Dertil kommer flere hundrede kilometer fibernet på Sjælland, Fyn og i Jylland. I alt har selskabet i dag flere end 8.000 kilometer fibernet i Danmark.

De danske elselskaber satser på at bygge fibernet i store dele af Danmark og dermed skabe en infrastruktur, som kan konkurrere med TDCs landsdækkende fastnet af kobber, og hvorigennem elselskaberne kan levere Internet, TV og telefoni til hjem og virksomheder.

Nianet har hovedkontor i Glostrup vest for København og driver i alt fem datacentre. Selskabet, der er stiftet i 2003, har omkring 125 ansatte.