TDC: Supermobilnet ikke vigtigst nu

Selv om alle taler om de nye 4G-/LTE-supermobilnet, satser TDC fortsat på at presse hidtil usete hastigheder gennem jordkablerne. Endnu bruger nemlig kun få danskere 4G-nettene, selv om det nok skal ændre sig om nogle år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største telekoncern spiller bevidst dobbeltspil. For trods store investeringer i udbredelsen af det nye 4G-/LTE-supermobilnet er det stadig kablerne i jorden, som gennem de næste mange år skal sikre danskerne de stærkeste internetforbindelser, og med nye teknologiske krumspring kan farten i kablerne pumpes gevaldigt op uden gigantiske ekstrainvesteringer.

»Den mobile teknologi kan teoretisk bære høje hastigheder, men kapaciteten på masterne skal deles mellem brugerne, og der er kun en vis mængde plads. Det kan sagtens fungere til traditionelle opgaver som e-mail og at surfe på nettet, men når det kommer til streaming (filmvisning over nettet, red.) og TV, vil jeg være noget skeptisk over for, om man kan undvære den faste forbindelse. Men nogen vil klart være dækket ind med mobilforbindelsen, og derfor er samspillet mellem mobile og faste forbindelser interessant,« siger Martin Lippert, koncerndirektør og ansvarlig for al TDCs teknik, til Berlingske Business.

Inden udgangen af 2015 vil TDCs 4G-/LTE-net, som giver datahastigheder fem-ti gange hurtigere end på dagens mobilnet, dække 99,8 procent af befolkningen, lover han. Den helt store udbygning begynder, så snart TDC fra 1. januar kan tage de nye frekvenser i brug, som TDC købte en stor klump af på den nylige auktion, hvor også konkurrenterne Telia og Telenor, som nu er i færd med at slå deres mobilnet i Danmark sammen, købte godt ind.

Kun 15.000 bruger 4G

»Omkring 40 procent af mobiltrafikken foregår stadig på 2G-nettet, og endnu er der kun 15.000 LTE-kunder i hele Danmark, heraf godt 4.000 hos os. Teknologien er blot et middel til at nå målet; at kunne arbejde og have fornøjelse. Folk er fløjtende ligeglade med teknologier. De vil have skarpe TV-billeder, og det skal gå hurtigt at hente mails og at færdes på nettet. TDC kan i kraft af sin bredde binde alt sammen. Hvis man kun har et LTE-abonnement og tager PCen med på arbejde, er netforbindelsen i husstanden jo lukket,« siger Martin Lippert, som overtog sit område i TDC efter Carsten Dilling, da denne i begyndelsen af juli i år blev ny topchef i TDC efter Henrik Poulsens afgang til DONG Energy.

I TDCs nye treårsplan investeres der 3,7 milliarder i mobil- og fastnet. Langt de fleste penge bruges på de faste kabler.

»Vi kan firdoble hastigheden på kobberfastnettet. Faktisk har 70 procent af de danske husstande to par kobberkabler, og det kan i løbet af 2013 give en hastighed, som ligner den, der kan opnåes på fibernettene, nemlig en forøgelse fra op til nu 50 megabit i sekundet til 93-94 megabit. Da folk typisk kun bruger 25-30 procent af kapaciteten på deres netforbindelse, kan vi de næste mange år fint levere, hvad man efterspørger,« siger Martin Lippert.

TDC har gennem nogle år udbygget sit net af lokale centraler for at mindske afstandene og dermed tabet af signal og derved kapacitet på linjerne på det gamle fastnet.

»Fibernet skal nok komme til husstandene, men fiber er en ret tung investering, og hvis der først er brug for den store kapacitet om 10-15 år, giver det mere mening at videreudvikle fastnettet, som også kræver relativt mindre investeringer,« siger Martin Lippert.

Det bliver for alle

Han lover, at alle nyskabelserne vil blive for alle, uanset hvor i landet de bor.

»Ja, det bliver stort set landsdækkende og ikke kun f.eks. i Storkøbenhavn. Vi vil nå længere ud,« siger koncerndirektøren.

Ét er, at I kan levere det. Noget helt andet er prisen...

»Vi tænker over markedsføringen nu, men vi har ikke tænkt os at lave om på, at det er samme pris overalt i landet for samme produkt,« siger Martin Lippert.

Han ser TDCs store styrke i, at TDC er landets største på alle fire hovedområder: mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV.

»Vore erfaringer er, at når teknologien er der, skal forbruget nok komme. Om fire år vil alt nok være flyttet til IP-verdenen (bygge på internetteknologi, red.). Det gør al teknologien mere robust, og vi vil kunne håndtere større datamængder end nu, hvor IT-systemer skal forbindes på kryds og tværs. Men TDC har allerede nu den unikke fordel, at vi leverer alt på alle fire skærme: Mobiltelefoner, tavle-PCer, PCer og TV, og nu fremtidssikrer vi teknologien og anvendelsen, så det bliver TDCs bekymring at kunne levere alt overalt, ikke kundernes,« siger Martin Lippert.