TDC skærper sikkerheden før dronningens nytårstale

Ny sikkerhedschef har gennem tre måneder arbejdet på at forbedre telegigantens sikkerhed oven på den sorte skærm ved dronningens nytårstale.

Efter at dronning Margrethes nytårstale sidste år gik i sort hos 1,3 millioner YouSee-kunder, har TDC oprustet og ansat flere IT-sikkerhedsfolk. Arkivfoto: Keld Navntoft, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det må ikke ske en gang til, at dronningens nytårstale går i sort - men TDC tør ikke garantere det trods den opskruede sikkerhed.

Det siger TDCs sikkerhedschef, britiske Ray Stanton, til Jyllands-Posten, tre uger før årsdagen, hvor landets største TV-leverandør, TDCs YouSee, i næsten et døgn havde sort skærm hos sine 1,3 millioner kunder på grund af det, der angiveligt var et hackerangreb.

»Vi får substantielt flere personer ind i TDC til at arbejde med sikkerhed til næste år og året efter,« siger Ray Stanton, som startede hos TDC i september, hvor han kom fra et job som sikkerhedschef hos National Grid, som er den nationale energiudbyder i Storbritannien.

Det lykkedes angiveligt at lægge YouSee ned på årets største TV-dag, fordi der ikke var ordentlig kontrol med, hvem der havde udvidet adgang til de vitale dele af YouSees IT-systemer. I første omgang blev en 52-årig, som ifølge Berlingskes oplysninger har fungeret som en form for leverandør til YouSee, mistænkt for sabotage, men efter trekvart års efterforskning blev sigtelserne mod ham for at stå bag nedbruddet, som TDC har kaldt »en bevidst skadelig handling«, droppet i september. Politiet fortsætter dog efterforskningen i »en anden retning«, som det kryptisk blev udtrykt.

»Vi kan ikke gøre alt rigtigt hver eneste gang. Det er der ingen organisation, der kan. Men vi vil prøve hele tiden at forbedre os og gøre det rigtige. Det er det vigtigste,« siger Ray Stanton til Jyllands-Posten og fastslår, at »man skal altid have en smule sund paranoia«, når man taler IT-sikkerhed.

YouSees TV-kunder mistede i op til et døgn TV-signalet og måtte derfor ty til streamingtjenester som DR på nettet for at kunne se nytårstalen, rådhusklokkerne og nytårskoncerten fra Wien. Det lærte mange, at de har mulighed for at se TV uden at have en klassisk TV-pakke og kan være medvirkende til, at stadig flere opsiger det klassiske TV-abonnement eller neddrosler det betydeligt for i stedet at supplere med en eller flere streamingtjenester på nettet.