TDC-sagen: Flertal kræver ny domstol

En samlet opposition kræver ikke kun forklaringer fra erhvervsminister Bendt Bendtsen i TDC-sagen. Hvis ikke ministeren er klar til en omfattende renovering af det nuværende børsretlige system – eventuelt i form af at nyt børstribunal – kan et lovforslag være på vej med flertal uden om regeringen.

Flere partier i Folketinget kræver nu klar tale af Bendt Bendtsen, og de venter med spænding på at se ministerens redegørelse for TDC-sagen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Hvis ikke erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) erklærer sig klar til en hovedrenovering af det nuværende børsretlige system, kan Folketinget være på vej med det, der skal til.

Efter afsløringen af den hemmelige fondsrådsafgørelse om TDC-ulovligheder op til salget af telegiganten til kapitalfonde venter alle i første omgang på ministerens redegørelse for TDC-sagen. Men Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten kan være med på en lovændring på området uden om regeringen.

Hertil siger Orla Hav, erhvervsordfører for Socialdemokraterne:

»Børsmarkedet skal sikres gennemsigtighed – også når det handler om behandling af sager, hvor der kan være begået lovbrud. I første omgang giver vi ministeren en chance for at rette op på de skævheder, der er blevet konstateret i TDC-sagen. Vi står med to problemer: Tilsyneladende har Folketinget ikke fået relevante oplysninger fra Finanstilsynet. Sagen efterlader også det indtryk, at hvis blot en virksomhed er stor nok og har de rigtige indflydelseskanaler, kan den få sat de normale spilleregler ud af kraft. Med rette eller urette: Nakkehårene rejser sig på mig. Hvis ikke der sker noget, er vi klar til at gå langt – vi kunne godt være med på et lovforslag i sagen,« siger han.

SFs erhvervsordfører Karsten Hønge betegner det, at Finanstilsynet og Fondsrådet arbejder som én myndighed som problematisk.

»Der er tale om en uheldig dobbeltrolle, som vi ikke er tilhængere af. Vi venter spændt på ministerens redegørelse, men vi er klar til at stille lovforslag – eventuelt i samarbejde med Socialdemokraterne og andre – for at sikre åbenhed og gennemsigtighed ikke kun på aktiemarkedet men også hos de myndigheder, der udfører kontrollen«.

Colette L. Brix, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, afventer ministerens redegørelse – men efterlyser allerede nu handling:

»Der er ingen tvivl om, at skal man rette op på det her, skal det ske gennem en lovændring. Jeg har svært ved at forestille mig en løsning baseret på frivillighed. Virksomhederne har brug for klare linjer på dette område. Jeg ser nu frem til at se ministerens redegørelse«.

Med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF tegner der sig allerede et flertal for handling på baggrund af sagen. Oven i AOF-flertallet er også Enhedslisten klar til at tage fat på en børsrets­reform.

»TDC-sagen giver indtryk af, at er man stor nok, kan man få det, som man vil, uden at der sker noget bagefter. Så jeg er fuld tilhænger. Et børstribunal lyder som spændende tanker. Man kan sagtens forestille sig en uafhængig domstolslignende instans. Der er brug for grundlæggende ændringer, og det er ikke gjort uden at man foretager en lovændring, så det ser jeg meget positivt på,« siger Frank Aaen, erhversordfører for Enhedslisten

Hos De Radikale siger erhvervsordfører Morten Helveg Petersen, at han i første omgang foretrækker en løsning, hvor man gør brug af de eksisterende systemer.

»Men hvis der viser sig at være problemer med håndteringen hér, er jeg med på at undersøge, om det foreslåede kunne være en vej frem,« siger han.

Bendt Bendtsen har ingen kommentarer, før redegørelsen fra Finanstilsynet er klar.