TDC sætter ny fartrekord på mobilnettet

Danmarks største teleselskab har i sit laboratorium fået datahastigheden i mobilnettet helt op på en gigabit i sekundet, og til efteråret skal det afprøves i fri luft »et sted i København«.

TDC har i sit laboratorium haft held med at få mobilnettet til at overføre data med hele en gigabit i sekundet. Lige nu kan ingen telefoner dog kapere så høje hastigheder. Arkivfoto: Simon Læssøe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC har som det første teleselskab herhjemme overskredet den magiske grænse og presset en datahastighed på hele en gigabit i sekundet gennem sit mobilnet. Ganske vist er det sket i et laboratorium og uden andre brugere til at forstyrre eller stjæle kapacitet, men allerede til efteråret vil TDC-kunder med nyere telefoner selv kunne prøve at nå deropad »et sted i København«.

»Ingen mobiltelefoner kan i dag køre så hurtigt, så ingen kan få fuld glæde af det - endnu. Men det kommer. Og mobile bredbåndsroutere kan godt bruge det,« siger Peter Trier Schleidt, koncerndirektør i TDC med ansvar for alle TDC-koncernens net, til Berlingske.

Klar til rigtig test i København til efteråret

Gennembruddet er sket ved at kombinere datatrafikken på tre af de mobilfrekvenser, som TDC i dag har råderet over, samtidig med at signalerne blev komprimeret, så de fylder mindre, og man samtidig anvender flere mobilantenner samtidig.

Det lyder som en ret dyr øvelse at nå dertil, når det skal ud og virke i virkeligheden?

»Nej, faktisk har vi en kæmpe fordel af at have opgraderet og udbygget vores mobilnet for nylig. Der skal ingen ny hardware til, det er en ren softwareopdatering. Nu vil vi gerne have det ud af laboratoriet, så til efteråret vil vi sætte det op et sted i København. Næste skridt er altså ikke en kommerciel lancering men bare at sætte det op et sted og se kundernes oplevelser,« siger Peter Trier Schleidt.

Selv om ingen mobiltelefoner i dag er i stand til at kunne håndtere så høje hastigheder, vil alle med en nyere f.eks. Apple-, Samsung-, Huawei- eller Sony-telefon, som kan håndtere at være koblet på flere frekvenser samtidig (teknisk kaldet »carrier aggregation«), kunne nå op på omkring halvdelen, altså 500 megabit i sekundet, hvilket er over den tophastighed på 400 megabit, som lige nu er den højeste på TDCs mobilnet.

Hurtigere reaktionstid vil interessere

»Man skal dog huske, at mobilnettet er et delt medie, så hastigheden kommer i sidste ende an på, hvor mange der trækker på den samme mobilmast samtidig,« understreger TDC-direktøren.

Han medgiver, at næppe ret mange i dag vil have brug for en hastighed på en gigabit. Faktisk venter TDC selv, at gennemsnitsdanskeren i 2020 snarere har brug for 100 megabit, altså en tiendedel.

»Men ikke alle er gennemsnitsdanskere. Så selv om der nok ikke er brug for, at man kan se fire film samtidig over netforbindelsen i en opløsning på 8K (altså dobbelt så meget som ultra-HD eller fire gange så høj som fuld-HD, red.), medfører hastigheden, at den tid, der går, fra man trykker på tastaturet, til der reageres i den anden ende, reducres med 20 procent, og det, tror jeg, vil mange gerne betale - simpelt hen for at tingene går lidt hurtigere,« siger han.

Jordkabler er hurtigere

Overførslen af data har altid været langsommere - og mere ustabil - trådløst end gennem kabler, som ikke forstyrres af udefrakommende støj og signaler. De danske el- og energiselskaber har i snart ti år lagt lysoptiske fiberkabler i jorden for at kunne levere internetforbindelser, TV og telefoni ad den vej i konkurrence med TDCs landsdækkende fastnet og det kabel-TV-net, som TDCs datterselskab, YouSee, leverer især TV gennem til omkring 1,2 millioner danske husstande. Fibernettene kan også klare en gigabit datahastighed i sekundet.

Også disse faste net gennemgår i øjeblikket opgraderinger, så der kan pumpes flere data langt hurtigere igennem i takt med, at især film- og TV-visning over internetforbindelsen vokser og vokser.

YouSee indviede således i maj i Lejre ved Roskilde den første bid af sit net, hvor 900 husstande i en boligforening nu har en internetforbindelse med en datahastighed på en gigabit i sekundet, og YouSee er netop gået i gang i Vanløse ved København, hvor 10.000 husstande i en forening skal op i fart. Inden udgangen af 2017 er det TDCs mål, at hver anden husstand i Danmark vil kunne købe en internetforbindelse på en gigabit i sekundet ind i huset og en halv gigabit ud ad huset. Den skal, håber TDC-koncernen, blive en rigtig underholdningskanal, som YouSee selvsagt gerne vil levere de fleste af de vigtigste varer på.

I landsbyen Tranum i Jammerbugt Kommune afprøvede det lokale Bredbånd Nord allerede i 2012 nethastigheder på op til en gigabit i sekundet. I dag er næsten alle indbyggerne i Tranum fast på i topfart i begge retninger, både ind i og ud ad huset.

Vigtige auktioner venter

Selv det landsdækkende fastnet, som TDC ejer, kan pumpes op i fart. Hvis en fiberforbindelse kan tækkes hen til omkring 100 meters afstand fra et hus, der har kobberkabler liggende, hvad de fleste har, vil kobberkablet ifølge TDC-direktør Peter Trier Schleidt også kunne levere hastigheder på en gigabit.

TDC står dog, ligesom sine konkurrenter, med udfordringen at sikre sig tilstrækkelig med spektrum - altså plads på radiofrekvenserne, der bruges til at overføre mobilsignalerne. Det er plads, som staten sælger licens til for en årrække ved at holde auktioner, hvor teleselskaberne kan byde.

»Vi skal bruge en fornuftig mængde af spektrum ved de kommende auktioner. Egentlig kan vi nøjes med rimeligt lidt spektrum, så skal der bare sættes flere mobilmaster op i stedet. Jo mere spektrum vi får, jo færre mobilmaster skal der til,« siger TDC-direktøren, som nøje vil overveje, hvor meget spektrum TDC vil gå efter at købe, når næste auktion holdes i 2017.

Teleselskaberne konkurrerer på livet løs om at ligge forrest og mener alle, at de leverer Danmarks bedste mobilnet, som de alle løbende opgraderer og udbygger.

Der er tre mobilnet i Danmark: TDCs, Telia/Telenors og »3«s. »3« er dog ikke landsdækkende og har derfor hidtil haft en aftale med TDC om, at »3«s kunder går på TDCs net, når det ikke er »3«-dækning i et område. Fremover bliver det på Telias net, som »3« i december indgik aftale med.