TDC sælger til ATP og PFA i den største danske ejendoms­handel

ATP og PFA køber 224 TDC-ejendomme for 4,1 milliarder. TDC fortsætter som lejer på 30-årig kontrakt.

De ansatte, som er medlemmer af KTAS’ Pensionskasse, har solgt TDCs hovedsæde i Nørregade 21 til det internationale investeringsselskab Carlyle. I stedet er det planen, at TDC i april 2009 rykker sit hovedkvarter til Teglholmen (billedet), hvor TDC i forvejen har til huse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
I en af danmarkshistoriens største ejendomshandler har ATP og PFA gennem en nyoprettet ejendomsfond købt 224 ejendomme af telekoncernen TDC for 4,1 milliarder kr.

Handlen omfatter ikke TDCs hovedsæde i Nørregade i centrum af København. Den ejendom ejes af KTAS Pensionskasse, som i går solgte den til den internationale storinvestor Carlyle.

»De 224 ejendomme er langt overvejende de største af vores ejendomme. De ligger typisk i større byer, og der kan være tale om noget teknisk anlæg, som ligger sammen med noget administration. For eksempel er ejendommen på Borups Alle med tårnet en af de ejendomme, der er omfattet. Der er en masse teknik oppe på taget, men også en masse kontorer,« siger pressechef Nicolaj Due fra TDC.

Avance på 2,8 mia. kr.
Tilbage har TDC 1.362 ejendomme, som rummer mindre tekniske anlæg, lokale landcentraler osv. Dem beholder TDC som driftsejendomme.

Samtlige TDCs ejendomme er senest bogført til 984 mio. kr., og handlen med ATP og PFA giver efter skat en avance for TDC på 2,8 milliarder.

De 224 ejendomme bliver lagt ind i en ejendomsfond, som administreres af Ejendomsselskabet Norden.

Der er indgået en 30-årig leasingkontrakt med TDC, som altså fortsat skal benytte bygningerne.

Men for ATP og PFA er der et betydeligt udviklingspotentiale i ejendommene udover det faste afkast på fem pct. af investeringen.

»Det er ejendomme, som har en lang historie i de gamle telefonselskabers virke. En del af porteføljen er de gamle centralt beliggende bemandede telefoncentraler, som så er blevet digitaliserede. I takt med den teknologiske udvikling kræver de mindre og mindre plads.

Det vil over tid frigive arealer til anden anvendelse, og da det i et vist omfang har været bemandede ejendomme, har de typisk en bygningskrop, som vil være velegnede til boliger, kontorer eller detailhandel, hvis de ligger helt centralt i byerne,« siger Ejendomsselskabet Nordens direktør Peter Andreassen.

To tredjedele af de 224 ejendomme ligger omkring København, Århus, Aalborg, Odense og i Trekantsområdet.

Godt udgangspunkt
PFA solgte sidste år alle sine boligejendomme for fire milliarder kr. for at skifte helt til erhvervsejendomsmarkedet.

»Det her er et hurtigt skridt i planen om at få penge tilbage i ejendomsmarkedet. Vi vil godt investere mere i fast ejendom, og det er en portefølje, der passer godt ind i vores koncept.

Vi vil jo godt investere med lange stabile afkast, og denne her handel har så ekstra behagelige egenskaber. En 30-årig lejekontrakt er et godt udgangspunkt, og så er der nogle udviklingsmuligheder i porteføljen,« siger direktør Michael Willumsen fra PFA Ejendomme.