TDC rykker ind hos endnu en konkurrent

Telegiganten udvider fra 2018 sit arbejdsområde med ny aftale med energiselskabet Eniig.

Det TDC-ejede YouSees administrerende direktør, Jaap Postma (til venstre), og energiselskabet Eniigs administrerende direktør, Søren Lindgaard, underskrev tirsdag en samarbejdsarbejde, som lukker YouSee ind på Eniigs fibernet i Midt- og Nordjylland. Foto: TDC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største leverandør af internetforbindelser, TV og telefoni, TDC, rykker nu ind hos endnu en af sine konkurrenter.

TDC og energiselskabet Eniig, der arbejder i Midt- og Nordjylland, underskrev tirsdag eftermiddag en aftale, som betyder, at TDC kan leje sig ind på Eniigs fibernet og tilbyde YouSee- og TDC Erhverv-produkter til Eniigs kunder. Dermed vil TDC konkurrere med Waoo, der er Danmarks fjerdestørste TV- og tredjestørste internetleverandør, og som ejes af en række energiselskaber.

TDC vil få adgang til Eniigs fibernet i løbet af 2018.

Eniig har omkring 100.000 kunder koblet på sit fibernet, som både kan levere telefoni, TV og Internet.

Mere med i bagagen, når nye kunder skal overtales

Det er TDCs anden aftale med de tidligere storkonkurrenter. Første aftale med et energiselskab blev indgået i 2014 med det daværende Trefor i det jyske trekantsområde og var et afgørende gennembrud for TDC, der dermed kan nå ud til langt flere kunder uden selv at skulle grave dyre kabler ned.

På samme måde er TDCs fastnet og siden kabel-TV-net blevet tvangsåbnet for, at konkurrenter kan leje sig ind her og sælge produkter, som konkurrerer med TDCs egne. Lejen sker til priser, som myndighederne overvåger for at sikre mod, at TDC som gigant klemmer sine konkurrenter.

Waoo fik i marts i år en aftale i stand med TDC og fik adgang til TDCs fibernet, i første omgang på den del, som DONG Energy i sin tid etablerede i københavnsområdet og Nordsjælland, og som TDC købte i 2009.

»Sammen med TDC kan vi tilbyde kunderne flere produkter, når vi skal lave fiberkampagner i de tyndere befolkede områder. Det kan måske være tungen på vægtskålen, når vi skal beslutte, om vi skal sætte gravearbejdet i gang i et bestemt område,« siger Søren Lindgaard, administrerende direktør i Eniig Fiber, om aftalen, som han underskrev sammen med YouSees administrerende direktør, Jaap Postma.

Konkurrencemyndighederne er orienteret

Ifølge Jaap Postma vil TDC ikke nøjes med sine egne net - det landsdækkende fastnet, YouSees kabel-TV-net og TDCs fibernet.

»Vi er også interesserede i at leje os ind på andre netværk, hvor det giver mening, og her er Eniig med sin nye fiberinfrastruktur et godt eksempel,« siger han.

Lidt over 400.000 husstande i Eniigs område kan lige nu få en fiberforbindelse ind i huset, men kun en fjerdedel har valgt at få det gjort og få leveret Internet og/eller TV fra Waoo.

Det er første gang, at Eniig åbner sit net for en ekstern bredbåndsudbyder.

TDC og Eniig har orienteret Forbruger- og Konkurrencestyrelsen om deres aftale, som nu skal ses efter. TDC er underlagt særlig kontrol på grund af sin størrelse på alle telemarkederne i Danmark. TDC har 56 procent af de danske TV-kunder og leverer 53 procent af de danske internetforbindelser.