Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
40 nye sikkerhedsfolk - heriblandt såkaldte etiske hackere - skal i 2018 ansættes i Danmarks største telekoncern, TDC, for at forbedre sikkerheden.
Det forklarer TDCs nye sikkerhedschef, Ray Stanton, til netmediet IT Watch (kræver abonnement). De 40 nyansættelser skal kunne arbejde sammen med efterretningstjenesterne, være tekniske specialister inden for en række forskellige, store systemer eller være etiske hackere, der lovligt skal forsøge at hacke sig ind på TDCs systemer for derved at finde sikkerhedshuller, så de straks kan blive lukket.
Det er en metode, som mange andre virksomheder og myndigheder bruger, for at sikre sig bedre.
Nytårsnedbrud spøger stadig
TDC har i forvejen eksterne folk ansat til at teste sikkerheden, der for alvor kom i fokus i forbindelse med det store nedbrud for et år siden i det TDC-ejede YouSee - Danmarks største TV-leverandør - nytårsaftensdag og helt op til et døgn senere.
TDC har tilkendegivet, at selskabet ved, hvad der skete, og har taget sine forholdsregler. Ingen er dog blevet straffet for hackerangrebet, som gav danskerne sort skærm på en af årets helt store TV-dage, lige før dronningens nytårstale, og åbnede manges øjne for, at der er andre måder at se TV på end gennem de traditionelle TV-udbydere.
Ray Stanton blev i september 2017 ansat som TDCs nye sikkerhedschef. Han er brite og kom fra et job som sikkerhedschef hos National Grid, der er den nationale energiudbyder i Storbritannien. Tidligere har han arbejdet for British Telecom, det britiske svar på TDC.
Samarbejde med efterretningstjenesten
TDC har, ligesom Ørsted (tidligere DONG Energy) og IT-virksomheden Systematic, som de eneste virksomheder tilsluttet sig det såkaldte sensornet, som Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste driver for at kunne afsløre angreb og spionage mod ministerier og andre offentlige institutioner. Det sker gennem 21 sensorer og ni egenudviklede elektroniske alarmer, som er sat op hos bl.a. centrale IT-leverandører, hvor de kopierer datatrafikken til og fra tilsluttede myndigheder og virksomheder, så den kan analyseres.
TDC er Danmarks største fastnet-, mobil-, internet- og TV-leverandør.