TDC politianmeldes for overtrædelse af teleloven

TDC anmeldes nu til politiet for overtrædelse af teleloven. Sagen, som videresendes fra IT og Telestyrelsen efter en klage indbragt af internetselskabet Cybercity, handler om, at TDC anklages for at have brugt fortrolige informationer om sine konkurrenters kunder.

Sagen opstod i 2004, hvor en tilfældig kunde ved henvendelse til TDC fik at vide, at det ikke var muligt at få oprettet en fastnettelefon, da kunden allerede var kunde hos Cybercity.

Kunden blev overrasket over, at TDC vidste hvilken konkurrent han brugte som internetleverandør og kontaktede juridisk afdeling i Cybercity.

Tilgængelig information
Herefter kørte sagen, for det viste sig, at informationer om TDCs konkurrenter var tilgængelige for TDCs almindelige sælgere. Cybercitys påstand var, at disse informationer var tilgængelige for mange af TDCs almindelige sælgere.

Information som TDC internt er i besiddelse af, da TDC lægger telefonnet til både sine egne kunder og konkurrenternes. Det sker, da TDC er det gamle telemonopol herhjemme.

»Vi er glade for at blive bekræftet i vores antagelse om, at der her var noget galt,« siger regulatorisk chef Nicholai Kramer Pfeiffer.

Men hvordan kunne fortrolige informationer om Cybercitys kunder ende hos almindelige telefonsupportere i TDCs salgsafdeling, spurgte Cybercity om.

Det svar har taget tre år at få igennem IT og Telestyrelsen for nu at ende i en politianmeldelse.

For IT- og Telestyrelsen startede med at afvise sagen.

Styrelsens stærkt omdiskuterede afgørelse gik på, at der ikke var bevis for, at TDC havde misbrugt oplysningerne om konkurrenten Cybercity.

Den afgørelse afvist Teleklagenævnet totalt. Styrelsen læste teleloven forkert og skulle tage sagen op til fornyet behandling, hed det fra nævnet.

Dokumentaion
De mente ikke, det var nødvendigt at dokumentere, at TDC havde misbrugt oplysningerne.

Alene det, at TDCs almindelige sælgere og personale i de kunderettede funktioner havde adgang til Cybercitys kundekartotek var nok.

Derefter kiggede IT- og Telestyrelsen sagen igennem igen, og efter et par uger var man blevet bedre til at læse teleloven. Nu blev sagen overgivet til politiet til videre behandling.

»Vi har konstateret, at der foreligger en overtrædelse af paragraf 64, og det er strafbart. Derfor er sagen bragt videre til politiet,« siger Jørgen Abild Andersen, direktør i IT og Telestyrelsen. Alene det, at der er mulighed for at misbruge oplysningerne er en overtrædelse af loven, er nu udfaldet af sagen, inden den overgives til politiet.

»Vi syntes ikke, det er sjovt at blive meldt til politiet,« siger Ulf Lund, kommunikationsdirektør i TDC. Han siger, at dette er første gang, TDC oplever så kraftigt angreb.

»Vi forstår ganske enkelt ikke grundlaget for sagen, for den siger, at alene det, at vi teoretisk har mulighed for, at få tilgang konkurrenters data er i strid med loven.«

Han siger, at går sagen i sidste ende TDC imod, vil de ændre de interne procedurer, så det ikke kan ske.

»Vi havde aldrig ventet, at denne sag endte ved politiet.«

Sagen mod TDC kulminerer foreløbig med en politianmeldelse, samme dag som Cybercity formentlig får afgjort en anden sag, Berlingske Business har omtalt de sidste uger.

Sagen her handler om, at striber af Cybercitys kunder er blevet uretmæssigt afvist af TDC, når Cybercity har anmodet om adgang til TDCs monopolnet.

Den afgørelse vil falde inden længe fra IT- og Telestyrelsen.