TDC-opkøb vil kræve milliardoverbud fra Telia

Den svenske konkurrent vil skulle betale næsten ti milliarder kroner i overpris, hvis TDCs bestyrelse skal kunne overtales til at sælge, mener analytiker. Men TDC er alt for forgældet til at kunne forhindre opkøbet ved selv at købe op i Sverige.

Telias topchef, Johan Dennelind, skal regne med at have det meget store checkhæfte frem, hvis han skal gøre sig håb om at købe sin danske konkurrent, TDC, og dermed løse et næsten evigtgyldigt problem med, at Telia ikke tjener penge i Danmark, siger analytiker. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telia vil skulle lægge op mod ti milliarder kroner i overpris, hvis den svensk-finske telegigant skal gøre sig forhåbninger om at overtage sin danske konkurrent, TDC.

Det anslår senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger telemarkedet tæt, efter fredagens forlydender om, at Telia arbejder på en hasteovertagelse af TDC, mens TDC selv angiveligt forsøger at forpurre overtagelsen ved at ville købe Sveriges største kabel-TV-selskab Com Hem og dermed skabe konkurrencemæssige problemer for Telia-koncernen.

Bestemt ikke bare et greb i lommen

»Der har været kæmpe spekulationer i lang tid om det fremtidige ejerskab af TDC, og når det er så vedvarende, foregår der nok noget i kulissen. TDC er forretningsmæssigt udfordret og skal forsvare en række områder for at sikre sin lønsomhed. Men bestyrelsen har både tid og ro til at kunne feje for lave bud væk. Det brænder ikke under dem nu. Men skal der komme et opkøb, bliver det på meget høje prisniveauer, hvis TDCs bestyrelse skal synes, at det er spændende. TDC har nu en markedsværdi på 30,8 milliarder kroner, og man skal nok nærme sig 37-40 milliarder kroner, før det får bestyrelsens accept. Det er en klækkelig merpris og bestemt ikke bare et greb i lommen for Telia, som vil skulle ud og bede om penge hos aktionærerne,« siger Morten Imsgard til Berlingske.

Det vil kræve, at Telia-ledelsen kan påvise, at der vil være store synergier at hente ved at købe TDC - og frasælge det nuværende Telia i Danmark, som gennem meget lang tid har haft store problemer med at tjene penge.

»Samtidig er TDC relativt højt gældsat. Teleselskaber skal helst ikke op i nærheden af, hvor TDC er i dag, for den gæld er godt nok høj,« mener Morten Imsgard.

TDCs bestyrelse skal gå tiggergang

Og netop det vil give problemer, hvis TDC - som kilder siger til Dagens Industri - påtænker at købe Com Hem i Sverige for at forpurre en Telia-overtagelse.

»Forsvarsværket mod Telia er klart at købe noget i Sverige. Så vil de svenske konkurrencemyndigheder sige, at Telia bliver alt for dominerende dér. Men TDC er i en situation, hvor man ikke kan optage mere gæld. Så hvis TDC skal lave et opkøb som forsvar mod selv at blive opkøbt, skal bestyrelsen nærmest gå tiggergang hos sine nuværende ejere og bede dem om at spytte en masse milliarder kroner i kassen mod senere at få et bedre afkast. Den forretningside får de meget, meget svært ved at sælge. På papiret kunne det være en løsning, i praksis er den meget usandsynlig,« mener Morten Imsgard.

Telia vil dog ifølge ham stadig være den mest oplagte køber, fordi Telia i Danmark lider under priskrigen, og fordi Telia-koncernen er i færd med at frasælge sine aktiviteter i Eurasien for at koncentrere sig om Norden og Baltikum.

»Hvis man ikke kun ønsker at afvikle men faktisk vil have en større forrening, er TDC den oplagte mulighed at købe. Og hvis nogen skal købe TDC, skal det være en industriel køber. Og en sådan - som Telia - vil kunne byde på prisniveauer, der er højere, end hvad en kapitalfond kan tilbyde,« siger Sydbank-analytikeren.