TDC også hårdt presset af mobilkrig

Også Danmarks største teleselskab stagnerer som følge af den blodige mobilkrig, der har varet siden efteråret. (Senest opdateret kl. 8.41)

Både Telenor og TDC har onsdag fremlagt regnskaber for årets første tre måneder. Arkivfoto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Også TDC er hårdt presset af den igangværende mobilkrig, og omsætningen stagnerer derfor i Danmarks største teleselskab, som dog gennem sine lavprisselskaber formår at holde på sine kunder.

TDCs resultat før afskrivninger (EBITDA) voksede i første kvartal med 1,2 procent sammenlignet med resultatet for et år siden og endte på 2,7 milliarder kroner. Omsætningen voksede med 0,9 procent til 6,6 milliarder kroner, men det er - igen - kabel-TV-selskabet YouSee og TDCs nordiske erhvervsforretning, der skaffer pengene hjem. Indtægterne fra betalings-TV steg med 12,5 procent, og det er både YouSee selv og TDCs tilbud om TV via internetforbindelsen, der trækker opad. Desuden har YouSee fået hul igennem til danskernes filmleje over nettet, hvor YouSee Cinema satser på at overhale Blockbuster som landets største filmudlejningsforretning.

Priskrig koster - 133.000 private mobilkunder er væk

TDCs tre mobilselskaber - TDC selv, Telmore og M1 - formår stort set at fastholde det samlede antal kunder på 2,5 millioner, når både privat- og erhvervskunder tælles sammen med mobile bredbåndskunder. For TDC har på et år mistet 133.000 private mobilkunder, mens 25.000 flere private har købt mobilt bredbånd - trådløs internetadgang fra en smartphone eller en bærbar computer med mobilmodem. Der er også kommet 10.000 flere erhvervsmobilkunder til og 18.000 flere erhvervskunder med mobilt bredbånd.

Indtægterne faldt dog med 0,6 procent som følge af den hårde priskonkurrence, hvor især det lille med stærkt generende, private lavprismobilselskab Onfone fortsat irriterer de store selskaber.

»Faldet skyldes den intensiverede priskonkurrence og nye rabatprisplaner med delvis faste priser. Denne betydelige ændring i markedsdynamikken har resulteret i et fald i den samlede værdi af det danske mobilmarked,« skriver TDCs koncernchef Henrik Poulsen i en kommentar til dagens kvartalsregnskab.

Men ligesom hos Telenor og Telia falder TDC-kundernes månedlige forbrug målt i kroner til TDC som følge af konkurrencen.

Koncernchef: TDC er meget robust

Henrik Poulsen understreger dog, at »TDC er en meget robust koncern«, og derfor forventer han uændret, at omsætningen i år vil ligge på niveau med sidste år, og at væksten i resultatet før afskrivninger tilsvarende uændret vil ligge på omkring 2,0 procent.

Flere og flere opsiger stadig fastnetabonnementet. I første kvartal lagde 40.000 TDC-kunder røret på for sidste gang og trak stikket ud, og nedgangen ventes at fortsætte resten af året med 30.000-35.000 færre kunder pr. kvartal.

»TDC opererer i en krævende branche, og den teknologiske migrering fra fastnet til mobilnet kræver, at vi løbende reducerer vores omkostninger. I den sammenhæng prioriterer TDC at opretholde et arbejdsmiljø, der er udviklende og motiverende for vores medarbejdere,« siger Henrik Poulsen og roser de 10.000 medarbejdere.

TDCs aktionærer, som fortsat domineres af de fem britisk-amerikanske kapitalfonde, skal forvente et udbytte på 4,35 kroner pr. aktie i 2011. Halvdelen udbetales i forbindelse med halvårsresultatet til august.