TDC mister fortsat masser af kunder

Telegiganten er stadig presset af den verserende mobilkrig og har på tre måneder mistet 72.000 fastnet- og mobilkunder.

TDCs topchef siden sommeren 2012, Carsten Dilling, skal konstant finde nye besparelser i telekoncernen for at fastholde overskuddet i det pressede selskab, hvor mange kunder har valgt at tage bagdøren til konkurrenterne. Arkivfoto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er ikke lykkedes Danmarks største telekoncern, TDC, at sætte en prop i frafaldet af kunder. 36.000 fastnetkunder og 36.000 mobilkunder har på tre måneder forladt selskabet, som i april-juni både har mistet omsætning og stiller med et dårligere driftsresultat.

Omsætningen faldt med 251 millioner kroner til 5.668 millioner, mens driftsresultatet dykkede med 134 millioner til 2.354 millioner kroner.

Den store kundeflugt opvejes ikke som tidligere af, at TDC henter nye internet- og TV-kunder. 5.000 flere har nu internetforbindelse gennem TDC, mens endnu 3.000 har valgt TDC-koncernen som TV-leverandør.

Til gengæld har TDC formået at fastholde gennemsnitskundens månedlige forbrug. En TDC-mobilkunde bruger således stadig 116 kroner, en fastnetkunde fortsat 130 kroner, en internetkunde 182 kroner, mens en TV-kunde lægger tre kroner mindre og nu bruger 250 kroner hver måned hos TDC.

»Langt fra tilfredsstillende«

Både i Danmark og i Norden, hvor TDC sælger til erhvervslivet i Sverige og Norge, falder omsætningen - i Danmark fra 5.011 mio. kr. i 1. kvartal til 4.932 mio., i Norden fra 1.016 mio. til 830 mio. kr.

I en kommentar til regnskabet siger TDCs topchef Carsten Dilling, at tabet af de mange mobilkunder er »langt fra tilfredsstillende«. Han forventer dog at kunne hente nogle af dem tilbage igen, når TDCs lavprisselskab Telmores nye tilbud med e-bøger, filmtjenester m.m. slår igennem, ligesom TDC forventer at kunne spare penge på at lægge sin kundeservice til Flensborg.

Endelig vil de meget omstridte prisændringer, som først træder i kraft 1. juli og derfor ikke tæller med før i 3. kvartalsregnskabet, give flere penge i TDCs pengekasse. Fastnetabonnementet er steget med 30 kroner hver måned, og TDC har indført et særligt betalingsgebyr, hvis man ikke afregner direkte med TDC uden om PBS.

Carsten Dilling ærgrer sig over, at det offentlige Danmark endnu ikke er begyndt at rykke inden for digitale sundhedsløsninger, som kan bringer Danmark fremad. Samtidig måtte han i 2. kvartal se, at TDC tabte to af de tre store offentlige teleudbud gennem Statens og Kommunernes Indkøb (SKI), hvor prisniveauet samtidig fik et ordentligt tryk nedad.

Endelig lægger Erhvervsstyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark, ifølge TDC-topchefen op til en ny prisregulering, som fra 2015 vil presse telepriserne ned under det niveau, som andre EU-lande har lagt op til.

Alle konkurrenterne høster kunder

TDC er den sidste af de fire store teleselskaber med egne net, som fremlægger regnskab for april-juni. Telia, Telenor og »3« kom med deres resultater i juli.

Norskejede Telenor, som er Danmarks næststørste telekoncern, høstede 26.000 nye mobilkunder men mistede 8.000 fastnetkunder. 1.888.000 har nu mobilabonnement hos Telenor, mens 262.000 har fastnetforbindelse. Omsætningen faldt fra 1.079 millioner kroner til 1.060 millioner, mens driftsresultatet dykkede fra 170 til 119 millioner kroner og nu nærmest kun er halvdelen af, hvad det var i 4. kvartal. Overskudsgraden er også dykket - fra 16 procent i 1. kvartal til 11 procent nu, ligesom gennemsnitskunden nu kun bruger 125 kroner mod 128 kroner tre måneder tidligere og 131 kroner i 4. kvartal. Resultatet af den primære drift (EBIT) viser et underskud på 68 millioner kroner mod et minus på 41 millioner tre måneder tidligere.

Danmarks nummer tre, svensk-finske Telia, fortsatte kundefremgangen og hentede 23.000 nye mobilkunder, så selskabet nu har 1.557.000 mobilabonnenter. Antallet af bredbåndsabonnenter steg med 6.000 til 108.000, mens antallet af fastnetkunder er vokset fra 119.000 i 1. kvartal til 128.000, især som følge af Telias køb af det islandske teleselskab Síminn. Omsætningen voksede fra 1.334.000 til 1.389.000 svenske kroner (Telia opgiver ikke beløb i dansk valuta), mens driftsoverskuddet voksede fra 154 til 184 millioner kroner på tre måneder, hvor 1. kvartal var et gevaldigt dyk i forhold til 2013. Driftsmargenen voksede fra 11,5 til 13,2 procent, mens den gennemsnitlige Telia-kundes månedforbrug forblev nogen lunde uændret på 136 kroner. Det lykkedes også Telia at få flere kunder til at blive i butikken. I 2. kvartal var det således - i telesammenhæng - kun 37 procent af mobilkunderne, der skiftede selskab mod 39 procent i 1. kvartal. Både bredbånds- og TV-kundernes månedsforbrug er gået opad.

»3«, der ejes med 60 procent af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa og med 40 procent af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab Investor, hentede i 2. kvartal 20.000 nye mobilkunder, frem for alt gennem »3«s lavprisselskab Oisters aggressive tilbud. Det kan ses på omsætningen, der faldt fra 757 til 590 millioner kroner, mens driftsresultatet lå næsten uændret på 154 millioner men med en driftsmargen på nu 26 procent mod 20 procent tre måneder tidligere.

Kamp om at dække bedst

Som det eneste europæiske teleselskab er TDC fortsat størst på alle områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, kabel-TV og internetforbindelser. TDC ejer lavprismobilselskaberne Telmore, YouSee Mobil (tidligere Onfone), Fullrate (som M1 er lagt ind under) samt Dansk Kabel-TV. For et år siden blev M1 lagt ind under Fullrate, mens Onfone smeltede sammen med kabel-TV-selskabet YouSee og ændrede navn til YouSee Mobil i december 2013.

TDCs aktiviteter er koncentreret i Danmark, efter at fem britisk-amerikanske kapitalfonde under ejerskabet i 2005-2011 solgte alle udenlandske aktiviteter fra. TDC selv solgte tidligere på året sin finske erhvervsforretning fra og høstede 1,15 milliarder kroner. Tilbage uden for Danmark er TDCs erhvervsforretning i Norge og Sverige.

TDC er frem til februar 2015 i færd med at udbygge sit 4G-/LTE-mobilnet i Danmark. 4G/LTE giver datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettet. Kinesiske Huawei overtog i marts drift, udbygning og udvikling af TDCs mobilnet i forsøget på at indhente Telia og Telenor, som sidste år begyndte at slå deres mobilnet i Danmark sammen for at sikre bedre dækning og kunne dele regningen fremover. Det samlede Telia-/Telenor-net er fortsat det bredest og bedst dækkende net, fordi Telia allerede begyndte at bygge det op i december 2010.

Farvel til 800 medarbejdere

Det TDC-ejede lavprisselskab Telmore smed midt i juni en uventet bombe ved at lancere et tillægsabonnement, hvor man for kun 100 kroner ekstra oven i det almindelige månedsabonnement får ubegrænset adgang til musik, e-bøger, e-aviser og e-blade samt - som trumfkort - film- og TV-tjenesterne HBO Nordic, TV 2 Play og CMore - uden begrænsninger i forhold til at se det hele på en telefon, en tavle-PC eller et TV. Telmores direktør, Rasmus Busk, sagde til Berlingske, at han forventer at hente et sekscifret antal nye kunder.

Sideløbende er TDC-ledelsen i færd med at gennemgå hele koncernen for at se, om dele af den kan lægges ud i byen. Det medførte onsdag, at 800 medarbejdere i kundeservice - primært support og regningsafdelingen - fik besked om, at de fra oktober overgår til det amerikanske Sitel, som i løbet af 2015 samler opgaverne i Sønderborg og London.

Det kommer, efter at TDC i foråret oprettede et callcenter i Flensborg med 200-300 ansatte, efter at kundetilfredshedsmålingerne havde taget et dyk. Carsten Dilling medgav, at der har været problemer med at få de mere komplekse produkter glat på plads og for lidt bemanding til at håndtere kunderne.

2014-08-07 kl. 09.45: Rettelse af Telias kundevækst i 2. kvartal, som ikke er 12.000 men 23.000 mobilkunder.

LÆS MERE