TDC kunne have sparet to milliarder på norsk opkøb

Telegiganten købte op i Norge på et dyrt tidspunkt. Siden er den norske krone styrtdykket.

TDC købte i oktober Norges næststørste kabel-TV-selskab, Get, for 12,5 milliarder kroner. I dag ville det på grund af den faldende, norske krone have kostet to milliarder mindre. Arkivfoto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

TDC kunne have sparet omkring to milliarder kroner, hvis telekoncernen havde kunnet vente tre måneder med at købe Norges næststørste kabel-TV-selskab.

Den norske krone falder nemlig voldsomt i værdi for tiden.

»For tre måneder siden annoncerede TDC, at de for 12,5 milliarder danske kroner havde købt det norske kabel-TV-selskab Get. Pengene er betalt og handelen gennemført. Men hvis TDC havde valgt at betale i dag, ville prisen være 1,875 milliarder mindre med udgangspunkt i en svækkelse på 15 procent af den norske kroner. Da uroen tirsdag toppede, var der tale om en svækkelse på cirka 20 procent, da værdien af en norsk krone kortvarigt ramte 75 danske øre. I dette tilfælde »voksede« prisærgrelsen hos TDC til 2,5 milliarder kroner,« forklarer investeringsøkonom Per Hansen fra handelsplatformen Nordnet.

Han understreger dog, at det ikke tjener noget formål at græde over den spildte mælk.

»Hvis oliepriserne igen bevæger sig opad, er det sandsynligt, at vi igen kommer til at se en højere værdi af den norske krone. På det tidspunkt vil TDC igen få mere ud af sin norske indtjening. Indtil det sker, vil TDC tænke tilbage på 2014 som året, hvor de forsøgte at forvandle deres forretning fra en afviklings- til en udviklingsforretning med potentiale - men også på, hvordan det kunne have gjort en stor forskel at vente blot nogle få måneder med at annoncere, gennemføre og betale for et norsk opkøb,« siger Per Hansen.

Købet af Get i oktober var en stor overraskelse, fordi det var første gang siden 2006, at TDC udvidede sin forretning. Siden de fem britisk-amerikanske kapitalfonde dengang overtog TDC, har koncernen solgt alle sine udenlandske aktiviteter fra, så kun Danmark og en nordisk erhvervssatsning stod tilbage. Og selv da blev TDCs finske forretning tidligere i 2014 solgt fra for 1,15 milliarder kroner.

Teletopchef i TDC, Carsten Dilling, har flere gange sat, at TDC efter købet af Get nu er en underholdningskoncern. Købet skal sikre, at TDC har et langt større kundeunderlag at forhandle TV-aftaler hjem på. I forvejen ejer TDC Danmarks største kabel-TV-selskab, YouSee.

Danske eksportører bliver også hårdt ramt af den faldende norske krone. Ifølge Per Hansen vil de næste år få omkring seks milliarder kroner mindre for deres varer, målt i helårstal.