TDC køber DONGs fibernet

Endnu et elselskab opgiver at sælge Internet, TV og telefoni i kamp mod TDC, som nu overtager et af landets største fibernet og dermed står styrket ved et forestående salg af TDC selv. (Senest opdateret kl. 9.09)

TDC bliver nu en af landets største fiberselskaber efter købet af DONG Energys net. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største teleselskab, TDC, køber energiselskabet DONG Energys fibernet, som dækker Nord- og Østsjælland, og bliver dermed storspiller på det marked, som energiselskaberne kastede sig over for at slå samme TDC af banen ved at levere Internet, telefoni og TV til elkunderne gennem stikkontakten.

Købsprisen er på 425 millioner kroner, altså til udsalgspris i forhold til den sum, som DONG selv har investeret i nettet. De 325 millioner lægges kontant. DONG kan fortsat benytte de fibre, som benyttes af elnettet, neemlig godt 40 procent af alle strækninger. 146 medarbejdere flytter over til TDC.

Massivt tab

Salget viser, at det er usædvanligt svært for konkurrenterne at komme ind på markedet, siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

»Endnu en fiberaktør vælger at kaste håndklædet i ringen. DONG har valgt at sælge sit fibernet med et massivt tab. TDC tager igen rollen som konsolidator på det danske telemarked. Nogen vil nok mene, at det er skidt for konkurrencen, at TDC køber DONGs net, men samtlige TDCs konkurrenter haft mulighed for at købe nettet, der er solgt på markedsvilkår, så tingene er foregået på reelle vilkår. Salget af DONGs net, salgsprisen og det faktum, at TDC køber det, endnu en gang dokumenterer, at fiberselskabernes evne til at agere som reelle konkurrenter på dette marked er rimeligt begrænset. Det er trist, at vi endnu en gang må konstatere, at fibersatsningen vil koste skatteborgerne penge,« siger John Strand til Business.dk.

Har længe været til salg

DONG Energy har i over et halvt år forsøgt at sælge sit fibernet, fordi det har vist sig meget vanskeligere end forventet at hente kunder hjem. TDC overtager omkring 15.000 kunder på det godt 7.000 km store fibernet, som lige nu er klar til cirka 290.000 husstande. DONG Energy nedskrev værdien af nettet med 152 millioner kroner i sit seneste årsregnskab. Flere teleselskaber har efter Business.dks oplysninger haft kik på DONGs net, men TDC løb med selskabet. Fra politisk hold har det tidligere været tilkendegivet, at TDC vil få grønt lys til et eventuelt køb. DONG åbnede sit net for kunder i august 2004, dengang under sit gamle navn NESA.

TDC er i forvejen landets største teleselskab via ejerskabet af det danske fastnet. Samtidig er TDC største mobilselskab og den største leverandør af bredbånd til danskerne, både over fastnettet og via YouSee, det tidligere TDC Kabel-TV. Købet af DONG Energys net styrker yderligere TDCs position på det danske marked, og telegiganten vil stå styrket, når den snart igen skal børsnoteres. De fem britisk-amerikanske kapitalfonde, som ejer TDC, forventes nemlig snart at sælge ud af aktierne, efter at det ikke er lykkedes at sælge TDC til udenlandske teleselskaber.

Investeringer på 15 milliarder kroner

De danske elselskaber har samlet som mål at nå omkring to millioner af de 2,5 millioner danske husstande. Anslået skal der investeres 15 milliarder kroner i at grave lysoptiske fiberkabler i jorden. Det sker hyppigst, samtidig med at elselskaberne omlægger fra luftledninger til jordledninger i strømforsyningen.

Forretningsmodellen er forskellig fra område til område. Nogle elselskaber vil dække samtlige husstande, andre - som DONG - går specifikt efter udvalgte områder, hvor 25-30 procent af husstandene melder sig til, før der graves.

Et selskab konkurs

I august havde 150.000 danske hjem aftaler med elselskaberne om at få Internet, TV og/eller telefoni leveret herfra. Yderligere 30.000 har skrevet under og venter på at blive koblet på. Der ligger fiberkabler klar til tilslutning ud for 640.000 husstande. Til sammenligning har TDC omkring 1,5 millioner TV-kunder og har fiberforbindelser liggende ud for 200.000 husstande, dog fortrinsvis rettet mod virksomheder.

I alt 14 danske elselskaber er i gang med at etablere fibernet. En række elselskaber drøfter at slå sig sammen for dermed at stå stærkere i konkurrencen med TDC.

MidtVest Bredbånd med hovedsæde i Holstebro er blevet splittet ad og solgt fra efter at have været på randen af en konkurs. Norske Altibox har overtaget alle privatkunderne, danske Nianet - som også ejes af flere elselskaber - har købt erhvervskunderne.