TDC klar til at fordoble hastighed på mobilnet

Inden sommerferien er Danmarks største teleselskab klar til at skrue væsentligt op for datahastigheden på mobilnettet - og har netop sat fartrekord. Og konkurrenterne følger med op i fart.

Efterhånden som mere og mere udstyr kobles på mobilnettet for at få internetforbindelse, bliver der behov for større hastigheder og mere kraft. TDC vil allerede inden sommerferien sætte datahastigheden betragteligt op, og den får endnu et nøk til efteråret, hvilket bringer Danmark helt i international front. Derfor fortæller telegiganten tirsdag eftermiddag om sine planer på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona. Her ses hovedindgangen til det kolossale arrangement. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC har sat ny fartrekord på sit danske mobilnet og gør nu klar til inden sommerferien at mere end fordoble hastigheden i især de større byområder. TDCs konkurrenter er også i gang med at sætte foden på speederen.

Tirsdag eftermiddag vil TDC på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i det nordøstlige Spanien gå på scenen hos verdens næststørste leverandør af mobiludstyr, kinesiske Huawei, og fortælle, hvordan det danske teleselskab er ved at kunne noget, som kun få andre teleselskaber i verden kan præstere.

Et gear op inden sommerferien, et mere til november

»I løbet af 2. kvartal ruller vi 300 megabit data i sekundet ud som højeste hastighed på mobilnettet, og til efteråret, formodentlig til november, kommer vi med op til 375 megabit i sekundet. TDC vil gøre Danmark til et af de førende lande på 4G-/LTE-mobiltelefoni, og det sker hurtigere, end vi havde regnet med,« siger Kim Søgård Kristensen, som er TDCs netværksdirektør, til Berlingske.

TDC indgik i 2013 aftale med Huawei om at lægge det danske mobilnet i hænderne på kineserne, som både skulle udbygge det og opgradere teknologien i det, så det er klar til at kunne arbejde hurtigere og håndtere en langt større (især data)trafik end i dag, fordi mere og mere udstyr kobles på mobilnettet for at få internetforbindelse.

Nu er alt udstyr skiftet på de 3.300 maste- og antennepositioner i Danmark, som TDC har, og TDC er gået i gang med at udbygge nettet med endnu 100 master og antenner, som frem for alt skal dække ekstra i de 207 særligt udpegede postnumre, som Erhvervs- og Vækstministeriet for to år siden krævede en bedre mobildækning i. Også dækningen langs de danske motorveje vil være en del af de 100 ekstra master.

Størst løft i byområderne

»Vi kan ikke love, at der derefter ingen huller er, men 31. december vil vi opfylde de dækningskrav, som staten har stillet. Allerede nu vil danskerne på vejene kunne mærke, at de har 4G-dækning med høj datahastighed og uden afbrydelser,« siger Kim Søgård Kristensen.

TDC og Huawei har nemlig samtidig øget den lidt langsommere 3G-dækning, fordi det blev tilladt at bruge mobilfrekvenserne på tværs af de forskellige mobilteknologier. Og netop det får endnu et spark fremad i løbet af foråret.

Med en ren softwareopgradering af udstyret på master og i antenner kan TDC nemlig binde de forskellige frekvensbånd på 800, 1.800 og 2.600 MHz sammen og dermed udnytte hastigheden på tværs af dem.

»Det vil i første omgang ske på omkring en femtedel af masterne, men det vil berøre mange flere kunder, fordi det er de master, som står ved byerne,« siger Kim Søgård Kristensen.

Det er fortsat sådan, at maksimumhastighederne på her først 300 megabit i sekundet kræver, at man er tæt ved masten, og at der ikke er en masse andre, som samtidig også vil bruge forbindelsen. Desuden kræver det en nyere telefon, som skal understøtte teknologien LTE Advanced.

Stor udskiftning af telefoner

»Det kan Samsungs Galaxy Alpha og nyere telefoner, og alle de telefoner, som nu præsenteres på Mobile world Congress kan det. Det vil nye iPhones også komme til, men gamle iPhones, gamle Samsung- og gamle Nokia-telefoner m.fl. kan ikke. Udviklingen og udskiftningen går imidlertid tigrigt stærkt. På en måned for nylig fik vi 100.000 nye telefoner på TDCs net, så selv om det i dag ikke er så mange, der kan bruge de nye muligheder, vil mængden stige i løbet af kort tid,« fastslår netværksdirektøren.

Også TDCs nærmeste konkurrenter, Telia og Telenor, som ikke alene nu har fælles mobilnet i Danmark men også snart slår sig sammen i Danmark, vil sætte datahastighederne på mobilnettet op i løbet af 2015. Så der er tale om en slags våbenkapløb mellem jer i Danmark.

»Ja, det, tror jeg, er meget åbenlyst. Og det er naturligvis spændende for os selv som teleselskaber, men for kunderne er det endnu mere interessant, for det løfter Danmark frem. Det er rigtigt nok, at hvis man streamer en film eller TV, er det måske ligegyldigt med højere hastigheder, men hvis man downloader meget, vil det virkelig betyde noget,« siger Kim Søgård Kristensen.

TDC fortsætter sammen med Huawei at presse hastighederne i vejret og har for nylig kunnet måle datahastigheder på hele 444 megabit i sekundet på ved en test på en af TDCs centraler i Albertslund mellem Roskilde og København.

»De 444 megabit er dog tidligst noget, som man skal forvente på livenettet, til næste år,« fastslår TDCs netværksdirektør.