TDC i store problemer efter nej til salg

De schweiziske konkurrencemyndigheder har sagt nej til fusionen mellem TDCs datterselskab og franske Orange. Det kan skabe problemer for børsnoteringen af TDC, vurderer analytiker.

Fusionen mellem TDCs Sunrise og franske Orange har fået nej i Schweiz. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Åh, åh - det er ikke sjovt! Det er jo fuldstændigt grotesk!«

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, er stærkt overrasket over, at de schweiziske konkurrencemyndigheder torsdag har afvist den allerede fremskredne fusion mellem TDCs schweiziske datterselskab Sunrise og France Télécoms mobilselskab Orange.

Økonomisk bet for TDC

»Det kan betyde meget. TDC fik jo en rigtigt fornuftig pris for Sunrise. Og årsagen til, at man kunne få den, var, at Orange var det selskab, der kunne høste flest synergier ved en sammenlægning. Dette er en økonomisk bet for i første omgang TDC, og det kan være en sten på vejen i relation til TDCs børsnotering,« siger John Strand til Business.dk.

Det er kun halvanden uge siden, at TDC og France Télécom skrev den endelige aftale under, som skulle bidrage med 11 milliarder kroner i TDCs pengekasse.

»Man må da håbe, at de kan finde en løsning, men TDC må svare på, hvad der nu sker. Det man simpelt hen have taget højde for i kontrakten,« mener John Strand.

En gave til konkurrenten

Han opfatter konkurrencemyndighedernes nej som en stor gave til Schweiz' svar på TDC, Swisscom.

»Konkurrencemyndighederne har sendt den største gave til Swisscom, som er delvis ejet af de schweiziske kantoner. Swisscom står ufatteligt stærkt. Sunrise og Orange har hver for sig i årevis forsøgt at få en bedre markedsposition, men det har været ufatteligt svært. Der er kun en måde at skabe en seriøs konkurrent til Swisscom på - at skabe en spiller, der har en størrelse og muskler nok til at konkurrere direkte. Og det forhindrer konkurrencemyndighederne nu. Der er simpelt hen ikke plads til tre store teleselskaber i lille Schweiz,« vurderer John Strand.