TDC holder kursen

Svage fald i omsætning og indtjeningen overskygger ikke det forhold, at TDC fortsat holder en nogenlunde stabil kurs gennem finanskrisens femte år. Selskabet forventer dog faldende omsætning i år.

Foto: Brian Bergmann
Danmarks største teleselskab, TDC, kører fortsat stabil kurs gennem finanskrisen. Selskabet har her til morgen aflagt regnskab for 2012 - og det er et regnskab, der ganske som ventet ikke byder på store overraskelser.

Selskabet hentede i 2012 godt 3,6 mia. kroner ud af en omsætning på 26,1 mia. kroner - et svagt omsætningsfald i forhold til 2011 på 0,7 procent.

I fjerde kvartal måtte TDC ligeledes sluge et omsætningsfald i forhold til samme kvartal sidste år. TDC omsatte i kvartalet for 6.548 mia. kroner - et fald på to procent i forhold til fjerde kvartal 2011.

For 2013 forventer TDC et yderligere omsætningsfald til 25,5 mia. kroner og et driftsresultat på omkring ti mia. kroner.

Ondt i fastnettet


TDC angiver selv, at fastnettet klarer sig bedre en længe - og i 2012 tabte mindre en længe.  Fastnettelefoni-forretningen bløder dog fortsat omsætning ud af alle knaphuller, og tabte fra 2011 til 2012 ni procent af omsætningen, til nu 3,7 mia. kroner.

Mobilforretningen er også fortsat under pres, og omsatte i 2012 for i alt 6,412 mia. kroner - mod 7.112 mia. kroner i i 2011. Til gengæld har TDC fået mere lønsomhed ud af mobilkunderne.

Det gennemsnitlige månedsforbrug pr. privat mobilkunde er siden i sommer steget let, men konstant - fra 179 til 182 kroner -, hvor de øvrige teleselskaber oplever et let faldende forbrug.Største lyspunkt er TDC Nordic - altså selskabets aktiviteter i Norden, der går frem med 7,3 procent til nu 4,815 mia, hvilket giver en stigning i bruttoavancen på 8,5 procent til nu 2,02 mia. kroner.

Færre ansatte

TDC fortsætter i øvrigt den kurs, som først Henning Dyremose og senere Jens Alder udstak i det såkaldte 'overtallighedsprogram', hvor medarbejderstaben løbende reduceres fra år til år.

Fra 2011 til 2012 er der blevet 673 færre TDC ansatte, og selskabet beskæftigede ved nytår 9.143 mand.

Det er især overgangen fra det mandskabskrævende fastnet til det mere effektive mobilnet, der som årene går gør flere teknikere overflødige, og selv om reduceringerne i personalet normalt foregår i rimelig god ro og orden, var der både i 2012 og igen i 2013 en del mislyde i processen.

Senest har TDC-teknikerne under Dansk Metal Tele Øst sendt et åbent brev til ledelsen, hvori de lufter deres frustration over at TDC - efter deres mening - fyrer folk, samtidig med at selskabet påtænker at investere i fastnettet.

Priskrig


Det er flere års priskrig på især mobiltelefoni, der har slået en bule i også TDCs mobilforretning. Senest har Onfone presset prisen på mobiltjenester sydover - og indtjeningen har ikke rettet sig, selv om TDC efterfølgende købte Onfone for 300 mio. kroner i 2011.

TDC har mistet 23.000 mobilkunder fra 3. til 4. kvartal. I forhold til sidste år er TDC blevet 43.000 mobilkunder fattigere.

Konkurrenterne Telenor og Telia har på grund af markedsudviklingen valgt at slå deres mobilnet sammen i et fælles selskab, kaldet TT-nettet, der skal sikre bedre dækning til en billigere pris.
Hos TDC må selskabet selv bære udgiften for hele udbygningen af det lynhurtige LTE/4G-mobilnet.

YouSee er stadig guldkalv


En af TDCs store indtægtskilder, kabel-TV-operatøren YouSee, er i fortsat vækst trods lanceringen af Netflix og flere andre streamingtjenester.

TDC har selv svaret igen med YouBio - en tjeneste, der ligesom Netflix og de øvrige streamingtjenester, ikke stiller krav om abonnement på kabel-TV. I stedet kan brugerne for ca. 80-100 kroner, afhængigt af tjeneste, hente alskens film og serier via internetforbindelsen - og det har fået mange til spå store omvæltninger på markedet for kabel-TV.

Fænomenet blev skudt i gang i efterårsferien, hvor Netflix lancerede - og YouSees egen tjeneste gik først for alvor i luften i december.

YouSee omsatte i 2012 for 4,572 mia. kroner