TDC har fået penge fra Schweiz

Britisk kapitalfond betaler 18,6 milliarder kroner, hvilket gør TDC klar til salg. TDC vil nu købe for en halv milliard kroner egne aktier.

TDC er nu endegyldigt ude af Schweiz. Pengene er netop kommet. Foto: Christian Hartmann, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs koncernchef Henrik Poulsen kan gå hjem med et smil om munden. Der er nemlig kommet penge på lønningskontoen her den sidste arbejdsdag på måneden.

Samtidig er han nu ikke længere virksomhedsejer i Schweiz. Den britiske kapitalfond CVC Capital Partners har nemlig nu betalt de 3,3 milliarder schweizerfrancs - eller 18,6 milliarder kroner -, som blev aftalt for købet af TDCs schweiziske datterselskab, Sunrise, der er landets næststørste teleselskab.

Første gang faldt der veto

Det var anden gang, at TDC solgte Sunrise. For et år siden indgik TDC en aftale med France Télécom, som står bag Orange, om at slå de to selskaber sammen i Schweiz for derved at stå stærkere over for det store Swisscom. Ganske overraskende nedlagde de schweiziske konkurrencemyndigheder i april veto mod handelen, hvilket efterlod TDCs hovedsæde i Københavns sydhavn i noget nær granatchok.

Her var man nemlig allerede godt i gang med næste skridt: salget af selve TDC. De fem britisk-amerikanske kapitalfonde, som ejer Danmarks største teleselskab, vil nemlig efter fire års ejerskab gerne videre og skal derfor af med deres 87 procent af aktierne. Dermed kan TDC igen blive børsnoteret normalt. Reelt har TDC aldrig været afnoteret, fordi det ikke lykkedes for kapitalfondene at opnå de nødvendige 90 procent af aktierne, men handelen med de frie TDC-aktier har været absolut minimal de seneste år.

Køber for en halv milliard kroner egne aktier

Aftalen med CVC var derfor yderst kærkommen. Dermed er TDC nemlig kommet af med samtlige udenlandske besiddelser bortset fra de nordiske. TDC er dermed kun i Danmark og - på erhvervsfronten - i de nordiske lande.

Salget af TDC ventes annonceret i løbet af november og gennemført i december, siger forlydender.

Salget af Sunrise giver TDC en gevinst efter skat på cirka 750 millioner kroner. Det kan både bruges til at indfri TDCs gæld samt til tilbagekøb af egne aktier.

Og netop det sidste skal diskuteres på en ekstraordinær generalforsamling 22. november. Her vil bestyrelsen foreslå, at TDC køber egne aktier for en halv milliard kroner tilbage, fremgår det af mødeindkaldelsen, som blev sendt ud i går.

Største enkeltaktionær i TDC, ud over kapitalfondene, er pensionskassen ATP.