TDC går sammen med energiselskab

TDC kan fremover sælge TV, bredbånd og telefoni til 95.000 husstande på Trefors fibernet i Trekantsområdet.

TDC og energiselskabet Trefor underskrev tirsdag middag en aftale om strategisk samarbejde - den første af sin slags i Danmark. Dermed kan TDC og datterselskabet YouSee sælge TV, bredbånd og telefoni til alle kunder på Trefors fibernet i det jyske trekantsområde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC og energiselskabet Trefor underskrev tirsdag middag en aftale om strategisk samarbejde - den første af sin slags i Danmark. Dermed kan TDC og datterselskabet YouSee sælge TV, bredbånd og telefoni til alle kunder på Trefors fibernet i det jyske trekantsområde.

Trefor vil fortsat eje og have ansvaret for fibernettet, som dækker Kolding, Vejle, Fredericia, Vejen og Middelfart, mens TDC, som er Danmarks største telekoncern, overtager driften af fibernettet. Trefors kunder kan fremover vælge mellem TDCs produkter og Trefors egne.

TDC rykker dermed for første gang ind på et energiselskabs fibernet. Energiselskaberne og TDC har ellers bekriget hinanden i årevis, fordi energiselskaberne har forsøgt at skabe et alternativ til TDC ved selv at sælge telefoni, TV og bredbånd via fibernet.

Stor og langvarig proces

»Det er en stor dag for fibernettet i Danmark og især i Trekantområdet. Det er en unik og historisk aftale. TDC får fuld adgang til at betjene alle vore nuværende og nye kunder på vort fibernet, som vi åbner for TDC-koncernen. Det har været en stor og langvarig proces, men vi forener det bedste fra to verdener og øger konkurrencen for kunderne,« siger Knud Steen Larsen, administrerende direktør for Trefor.

Trefor har 14.000 TV-kunder, som vil få tilbud om TV fra YouSee eller TDC selv. Det vil ske fra 2. halvdel af 2015.

»Det har været ekstremt vigtigt at få åbne fibernet. Fra en samfundsmæssig vinkel vil det være en rigtigt god udnyttelse af de 10-12 milliarder kroner, som elsektoren tilsammen har investeret. I har lagt guld i jorden. Det er utroligt rart, at vi to parter kan lave en aftale. Vi betragter Jylland som en meget vigtig region. Personligt er jeg stolt af, at vi har kunnet enes,« siger TDCs topchef, Carsten Dilling, der kalder Trefors chef for »meget modig«.

TDC vil samarbejde med flere

Carsten Dilling tror, at samarbejdsmodellen, som de to selskaber nu har fundet, kan udvides til andre aktører, og han lover »endnu flere nyheder som en rigtigt potent mulighed«.

»Vi har haft dialogen med et par stykker,« siger TDC-topchefen, som kalder det »en lidt speciel dag i begge lejre. Det er store og ret skelsættende beslutninger, som vi har taget«.

Pengestrømmen går begge veje. Der går penge fra Trefor til TDC for driften, og TDC betaler så en leje for at bruge fibernettet. En del af nettet skal ombygges, så det passer sammen med TDCs net.

Carsten Dilling bekræfter, at parterne oprindelig drøftede en egentlig overtagelse, men at de blev enige om, at TDC i stedet lejer sig ind. TDC ville godt kunne købe fibernettet, fordi prisen ikke vil overskride den grænse, som TDC på grund af sin størrelse ikke må overskride.

Farvel til Waoo-samarbejdet

Samarbejdet betyder, at Trefor træder ud af energiselskabernes fælles salgsselskab, Waoo. For nylig forlod også Sydenergi/SE Waoo efter opkøbet af Danmarks næststørste kabel-TV-selskab Stofa.

»Vi skal tage konsekvensen og sige farvel til det, som vi tidligere har haft med at gøre. I god ro og orden træder vi ud af Waoo-samarbejdet,« siger Knud Steen Larsen, der mener, at kunderne får meget bedre løsninger fremover.

Waoo blev orienteret parallelt med, at aftalen blev offentliggjort hos Dansk Industri tirsdag klokken 13.

Knud Steen Larsen understreger, at fibernettet er en del af infrastrukturen.

»Det er vor kerneaktivitet at eje infrastruktur,« siger han som svar på, hvorfor TDC ikke har købt fibernettet af Trefor.