TDC: Gå ned i løn, eller bliv fyret

80 unge ansatte hos lavprisselskabet Telmore fik med et snuptag ændret deres ansættelsesvilkår. Dansk Metal er forarget over, hvordan Danmarks største teleselskab har opført sig.

De ansatte hos TDCs lavprismobilselskab Telmore fik et såkaldt tilbud, som de ikke kunne sige nej til - for så stod de uden job. Arkivfoto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

TDCs lavprismobilselskab Telmore har givet sine medarbejdere et »siciliansk tilbud« om blandt andet at gå ned i startløn og siger farvel til tillæg for overarbejde, løn under barsel og barns første sygedag - eller betragte sig som opsagt.

»Det er en skamplet på den danske model, at TDC på den måde fratager en hel personalegruppe de rettigheder, som normalt gælder på arbejdsmarkedet,« siger Carsten Dyring Nielsen, næstformand i Dansk Metal Tele Øst, til avisen.dk.

Omkring 80 unge medarbejdere fik brevet i maj 2014. Her forsvandt også anciennitetstillæg, gratis mobiltelefon, sundhedsforsikring og 15 minutters daglig pause, ligesom startlønnen for nye medarbejdere blev sat ned fra 125 til 110 kroner, skriver avisen.dk.

Står uden overenskomst

TDC købte Telmore i 2004 for 299 millioner kroner efter flere års mobilkrig, som dog ikke hørte op, da TDC overtog selskabet, men som siden har lagt et solidt pres på også TDCs økonomi.

Telmore hører under Telco ApS, hvor flere af TDCs datterselskaber, Fullrate og YouSee Mobil, og blev lagt ind, da Danmarks største telekoncern samlede en række af sine selskaber og slog administrationen sammen for at spare penge. Samtidig ensrettede TDC de ansattes løn- og arbejdsvilkår.

Men ifølge Dansk Metal, som organiserer størstedelen af TDCs øvrige personale, frem for alt teknikerne, er medarbejderne i Telco uden overenskomst.

»Dermed er medarbejderne alene omfattet af Funktionærlovens regler, som indebærer, at væsentlige ændringer i medarbejdernes løn- og arbejdsforhold af arbejdsgiveren blot skal varsles med det individuelle varsel. En overenskomst derimod vil sikre mod de de værste overgreb,« lyder det i en udtalelse fra Dansk Metal.

TDC: Ændringerne rammer meget begrænset

Når der ikke er iværksat konflikt i Telo og siden varslet sympatikonflikt, skyldes det ifølge fagforeningen, at Telco som 100 procent ejet af TDC er beskyttet af Industriens Funktionæroverenskomst. Den er dog ikke sat i kraft, fordi der skal kunne dokumenteres, at mindst halvdelen af de ansatte er organiseret. Dermed er konflikter og sympatikonflikter ikke tilladt.

Dansk Metal opfordrer derfor de ansatte til at melde sig ind i fagforening, men TDC har ifølge Dansk Metal nægtet fagforeningen adgang til de lokationer, hvor Telco-medarbejderne arbejder. Dansk Metal holder dog vågent øje med, hvornår 50 procents medlemskab kan dokumenteres.

TDCs vicedirektør i personaleafdelingen, Peer Schaumburg-Müller, forklarer, at ændringerne i arbejdsforholdene var nødvendige for, at TDC kunne håndtere administrationen i Telco. Han tror, at ændringerne rammer meget begrænset.

»Rigtigt mange inden for denne medarbejdergruppe er helt unge, som kun er ansat hos os i relativt kort tid, og som ikke er i en situation, hvor de f.eks. går på barselsorlov eller har brug for barns første sygedag,« siger han til avisen.dk.