TDC frasælger schweizisk smertensbarn

Selskabet Sunrise fusioneres med franske Orange. TDC scorer 1,5 mia. euro på handlen - men beholder dog 25 procent (Opdateret 8:10)

TDC fokuserer nu forretningen yderligere på Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs eneste udenlandske forretning, det schweiziske mobilselskab Sunrise, bliver nu fusioneret med konkurrenten Orange, og TDC er dermed nu blot mindretalsejer.

France Telecom, som ejer Orange, betaler TDC 1,5 milliarder euro (11,1 milliarder kroner) og sidder derefter med 75 procent af aktierne. TDC får 25 procent af aktierne i det nye selskab.
Det fusionerede selskab får 3,4 millioner mobilkunder og 1,1 million fastnet- og bredbåndskunder og vil sidde på 38 procent af det schweiziske marked for mobiltelefoni og 13 procent af bredbåndsforbindelserne.

Det helt rigtige


»Det er det helt rigtige at gøre. Nu har TDC i årevis forsøgt at vende udviklingen i Sunrise uden succes. Det schweiziske marked domineres af Swisscom, mens Orange og Sunrise har kæmpet og kæmpet uden at komme nogen vegne. Og der er ikke plads til tre teleselskaber i Schweiz. Desuden er det fuldtud i tråd med, hvad vi har set i England, hvor Orange og T-Mobile er slået sammen, og i Holland, hvor T-Mobile købte Orange, og KPN købte Telfort. Desuden er det den eneste vej frem for TDC, fordi Swisscom er så stærk. Det var ikke ad organisk vej muligt for hverken TDC eller Orange at få skabt en sund forretning,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Rygter har svirret


Rygterne har rumlet længe om en fransk interesse for at overtage Sunrise. France Telecom skal allerede i januar i år have lagt billet ind på Sunrise.

Det schweiziske telemarked domineres af Swisscom, som TDCs koncernchef mellem november 2006 og november 2008 tidligere stod i spidsen for. Jens Alder, der har schweizisk far og dansk mor, er fortsat bestyrelsesmedlem i Sunrise.

TDC købte Sunrise på det værste tænkelige tidspunkt - tilbage i 2000 - for sammenlagt 35 milliarder kroner. Siden er alle tilkøb blevet nedskrevet voldsomt i telebranchen. Sunrise har i mange år været betragtet som TDCs guldæg, men »den danske syge« - benhård konkurrence på teleområdet - har gjort det sværere at kravle mod alpetinderne.

God timing


Fusionen kommer på et yderst belejligt tidspunkt for TDC, hvis fem britisk-amerikanske ejere mandag meddelte, at de nu går i gang med at undersøge, hvordan TDC kan sælges.

»Det passer perfekt i relation til børsnoteringen af TDC. TDC får nu nogle penge i hånden og får samtidig løst problemet og får fjernet usikkerheden med Schweiz,« siger John Strand.

Fusionen skal medvirke til besparelser på 2,1 milliarder euro. Bestyrelsen sammensættes af repræsentanter for France Telecom og TDC, hvor franskmændene vil sidde på flertallet.

Indtil handelen er gennemført, vil Sunrises administrerende direktør, Christoph Brand, være administrerende direktør. Herefter skal han bistå med sammenlægningen, »før han vil søge nye ledelsesmæssige udfordringer andetsteds,« som det kryptisk hedder i en pressemeddelelse.

Den nye bestyrelse får mulighed for at købe af TDCs aktieandel på 25 procent, og France Telecom har efter et år forkøbsret til aktierne til en pris på mindst 1,2 milliarder euro, men TDC har to år, efter at handelen er afsluttet, lov til at sælge aktierne til andre.

Forsøgte at købe Telia


France Telecom forsøgte sidste år at købe den svensk-finske Telia-koncern men blev afvist af bestyrelsen, da buddet var for lavt.

TDC, der er Danmarks største teleselskab, har siden kapitalfondenes overtagelse af selskabet i 2005 solgt alt fra i udlandet, senest i Ungarn, for at koncentrere sig om den danske forretning samt erhvervssalg i Norden. TDC er dog en miniput i forhold til de nordiske konkurrenter, norske Telenor og svenske Telia.