TDC fortsat presset af priskrig

Danmarks største telekoncern mister fortsat penge og har tabt 24.000 mobil- og mobildatakunder på tre måneder. Samtidig har YouSee mistet 10.000 TV-kunder.

TDC har oplevet en sand svingdør på direktionsgangen de seneste uger og står for at overdrage sine mobilnet til kinesiske Huawei, der tager over med udgangen af marts for at sætte fart på TDCs 4G-/LTE-mobilnet. Foto: TDC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC fortsætter med at være presset af den igangværende priskrig. Danmarks største telekoncern øger godt nok sin omsætning en smule men går tilbage på indtjeningen.

Omsætningen på årets sidste tre måneder steg fra 6.069 millioner kroner i tredje kvartal til 6.149 millioner, men samtidig faldt driftsresultatet fra 2.628 millioner kroner til 2.547 millioner kroner.

På tre måneder er endnu 37.000 fastnetkunder forsvundet, og TDC har mistet 17.000 mobilkunder samt 7.000 mobildatakunder.

Guldægget skaller

Det tidligere guldæg, kabel-TV-selskabet YouSee, har i fjerde kvartal mistet 10.000 kunder, navnlig efter tab af en række antenneforeninger, ligesom flere har valgt at skifte til mindre TV-pakker. Samtidig er det dog lykkedes TDC at trække 5.000 nye TV-kunder ind i selve TDC gennem pakkeløsningen Home Trio, hvor man køber telefoni, TV og internetforbindelse i en samlet pakke. Desuden har lavprisselskabet Fullrate skaffet sig 4.000 flere TV-kunder. På et år har YouSee mistet 26.000 kunder, men TDCs opkøb af den lille konkurrent ComX trak omvendt 11.000 nye kunder ind i butikken, og en ny stor antenneforening med 15.000 kunder får YouSee som leverandør fra første kvartal 2014.

TDCs nordiske forretning oplevede i oktober-december en lille stigning i omsætningen til 1.086 millioner kroner efter et dyk de to foregående kvartaler og en tilbagegang i indtjeningen til 162 millioner kroner i fjerde kvartal mod 176 millioner tre måneder tidligere.TDC beskriver selv regnskabet som »solide resultater i udfordrende markeder« og glæder sig over, at faldet i omsætningen pr. kunde på erhvervsmarkedet er lavere end tidligere, mens det nogen lunde er lykkedes at holde privatkundernes forbrug uændret.

En TDC-mobilkunde bruger nu i gennemsnit 115 kroner om måneden. Det er et fald fra 120 kroner for tre måneder siden og ligger langt under, hvad Telias mobilkunder hver bruger om måneden, nemlig 144 kroner.

For hele 2013 faldt omsætningen i TDC med 5,8 procent svarende til 1,5 milliarder kroner, hvilket var større end forventet af koncernen, og tilbagegangen ramme bredt.

Kamp om 4G/LTE

TDC ejer lavprismobilselskaberne Telmore, Onfone, Fullrate og M1. Onfone blev i 4. kvartal 2012 en del af TDCs TV-leverandørselskab YouSee, som i maj 2013 selv er blevet lagt delvis sammen med selve TDC, mens M1 blev lagt ind under Fullrate. Telmore fik i oktober 2013 besked om, at det er slut med selvstændigheden. Telmore lægges også delvis ind i TDC.

TDC er i gang med at forberede et landsdækkende 4G-/LTE-mobilnet med datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på dagens 3G-mobilnet. Det sker, når kinesiske Huawei i slutningen af marts overtager drift og udvikling af TDCs mobilnet og i skarp konkurrence med Telia og Telenor, som er i færd med at slå deres mobilnet i Danmark sammen for med årets udgang at skabe det bredest og bedst dækkende net. Telia har været førende på 4G/LTE siden begyndelsen i december 2010.

Mere udlicitering på vej i TDC

TDC, som fortsat er størst i Danmark på alle områder (fastnettelefoni, mobiltelefoni, kabel-TV og internetforbindelser), har gennem de seneste måneder lagt sine selskaber tættere sammen, og koncernchef Carsten Dilling sagde forleden i Berlingske, at TDC nu undersøger alle muligheder for at udlicitere mere for at stå bedre i den skærpede konkurrence. Carsten Dilling har samtidig måttet lægge ryg til, at hele tre direktører - heraf to i koncerndirektionen - på to uger har sagt op, to af dem uden at have et nyt job på hånden. Det lykkedes dog TDC i fredags at trække sin tidligere mobildirektør, Johan Kirstein Brammer, tilbage i folden som ny koncerndirektør for alle TDCs privatkunder og for TDCs markedsføring.

Telia, som er Danmarks tredjestørste teleselskab og blandt verdens ti største mobilselskaber, fremlagde som den første af de fire store regnskab i torsdags. På tre måneder har Telia vundet 25.000 nye mobilkunder og har nu 1.522.000. Driftsresultatet gik lidt tilbage - til 158 millioner svenske kroner - i forhold til tre måneder tidligere, men sammenlagt for hele 2013 er Telia gået 81 millioner frem på indtjeningen og har fået 60.000 nye kunder.

Interessen samler sig nu om norskejede Telenors kvartalsregnskab, som kommer 12. februar. Telenors europadirektør, Kjell-Morten Johnsen, slog lige før jul fast i Berlingske, at Telenor er i Danmark for at blive her - uagtet at Telenor på et år har tabt 181.000 kunder. Telenor er gået i gang med at rydde op i sine IT-systemer for at kunne rykke hurtigere, når konkurrencen ændrer sig.