TDC: Fond skal sikre udkantsdanskere bredbånd

Hvis selv de mest øde danske huse skal have hurtigt bredbånd, må staten træde til – enten med en fond eller ved at medfinansiere mobilmasterne. Sådan lyder et forslag, TDC fremlægger i dag.

Hvis kraftigt internet skal nå ud til de yderste egne af Danmark, så må der hjælp til, mener TDC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere, der bor langt væk fra alting, skal have mulighed om at søge penge i en fond til etablering af en tidssvarende bredbåndsforbindelse. Og pengene i fonden kan eksempelvis stamme fra fremtidige mobilauktioner. Sådan lyder et forslag, som koncerndirektør med ansvar for TDCs teknik Martin Lippert i dag fremsætter i Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer. Forslaget skal sikre, at alle danskere kan få en habil internetforbindelse, selv om det koster teleselskaberne en formue at servicere landets øde egne.

Forslaget er seneste kapitel i en debat, der især tog fart, efter at Erhvervsstyrelsen i midten af december fremlagde en rapport, der viste, at op mod 10.000 husstande og virksomheder fortsat end ikke kan få en forbindelse på to megabit, mens hele 100.000 ikke har adgang til forbindelser på ti megabit.

Det klassiske problem består i, at hastigheden på forbindelsen falder, jo flere kilometer kobber der skal til for at forbinde et hus med den nærmeste central. De kommende år vil udbygningen af mobilnetværkene decimere problemet efterhånden som de forskellige teleselskaber får udbygget 4G/LTE, så det dækker næsten hele Danmark, men der vil fortsat være nogle få tusinde danskere, man end ikke kan nå med internet via mobilmaster.

»En bredbåndsforbindelse er efterhånden en ret central del af det at leve et almindeligt liv i Danmark, og det er helt åbenlyst vigtigt, at vi får alle med – også de par promiller vi bare ikke kan nå med mobilmaster. Efterhånden som flere og flere offentlige ydelser leveres digitalt, vil problemet bare vokse sig større, så derfor foreslår vi en politisk løsning, når nu det næppe kan løses på rent markedsmæssige vilkår,« siger Martin Lippert.

Mens TDC er forpligtet til at levere mindst én telefonforbindelse til alle danskere, rummer loven ingen krav om, at TDC også tilbyder internet ved ekstremt høje hastigheder, og det er helt usandsynligt, at nogle af de øvrige teleselskaber med eget net vil etablere mobilmaster i landets allermest øde områder. Derfor foreslår TDC, at staten opretter en fond, eventuelt med penge fra frekvensauktioner, der kan finansiere etableringen af de allermest urentable forbindelser.

»Eller også kan staten og teleselskaberne gå sammen om at betale for opsætning af mobilmasterne de steder, hvor det ellers ikke ville kunne betale sig for teleselskaberne. Det er langtfra sikkert, at det bliver rentabelt, og det er ikke engang sikkert, at det skal være os selv, der får glæde af vores forslag,« siger Martin Lippert.

TDCs egen vurdering er, at det vil kræve mellem 200 og 230 mobilmaster, hvis de sidste danske husstande skal have tilbudt brugbart mobilt bredbånd – en brøkdel i sammenligning med de op mod 20.000 master, der findes i forvejen. Forslaget kan realiseres for nogle få hundrede millioner kroner, forklarer Martin Lippert.

Allerede kort efter nytår meldte brancheforeningen Telekommunikationsindustrien ud, at politikerne aldrig ville nå i mål med deres visioner om, at danskere skulle have mulighed for 100 megabit internet inden 2020, hvis ikke politikerne selv spytter i kassen.

På forhånd har TDCs forslag en vis bevågenhed i landdistriktudvalget, hvor formand Hans Christian Schmidt (V) anerkender behovet for en løsning

»Det står klart, at vi må sikre, at alle danskere kan få adgang til nettet.Spørgsmålet er snarere, hvordan vi får det til at ske, så nu må vi jo høre, hvad TDC foreslår,« siger han.

Hos de Radikale er Andreas Steenberg, der er både teleordfører og landdistriktordfører, på forhånd positiv.

»Jeg er helt enig med branchen i, at det er nødvendigt at finde en løsning, hvor det offentlige spytter i kassen, Det er kun ganske få mennesker, det drejer sig om, og det må vi kunne adressere,« siger han.