TDC fastsætter topfart på nettet

Teleselskabet vil »livstidsforlænge« fastnettet ved at satse på hurtige fiberforbindelser til mobilnettet og erhvervskunder og begrænse maksimumhastigheden på internet for privatkunder.

»Det er en livstidsforlængelse af kobbernettet, som er helt centralt for os. Vi kan levere alt det nye på telefonnettet, som kunden har i huset i forvejen,« siger TDCs koncerndirektør for forretningsvirksomhed, Carsten Dilling. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere
Kunder hos landets største teleselskab og internetudbyder, TDC, skal ikke forvente lynhurtige internetforbindelser. Der skal nemlig længst muligt holdes liv i det landsdækkende fastnet, som TDC ejer, og som størstedelen af de danske internetforbindelser leveres gennem.

Købet i efteråret af elselskabet DONG Energys fibernet i Nord- og Østsjælland betyder derfor ikke, at kommende kunder i området får mulighed for at blive koblet på det lynhurtige fibernet. TDCs investeringsplan frem til 2020 går på at lægge flere fiberkabler i resten af landet for at kunne koble mobilmaster på fibernettet, så der bliver hurtigere dataforbindelser på farten via mobilnettet.

»Med DONG-investeringen kan vi hurtigt trække fiber meget tæt på husstanden. Vi vil stadig levere fiber helt til hjemmet i perioden, men i første omgang kører vi fiberforbindelsen tæt på husstanden og dækker så den sidste afstand med kobber. Så skal folk heller ikke have gravet haven op. Det er en livstidsforlængelse af kobbernettet, som er helt centralt for os. Vi kan levere alt det nye på telefonnettet, som kunden har i huset i forvejen,« siger TDCs koncerndirektør for forretningsvirksomhed, Carsten Dilling.

Dermed kan TDC rette blikket ud i landet - mod bedre forbindelser til mobilt bredbånd, altså netadgang fra mobiltelefoner og bærbare PCer via mobilnettet.

»Via fiber kan vi føde mobilmasterne med højkapacitet samt lægge fiber til erhvervskunder. Vi kan øge investeringerne i fiber i den øvrige del af landet, fordi vi har dækket København så godt af gennem investeringen i DONGs fibernet. Vi tror, at 50 megabit vil holde fint i perioden frem til 2020. Kunderne efterspørger slet ikke den kapacitet, som vi udbyder,« siger Carsten Dilling.

Ligger ikke på lurDerimod venter TDC, at mængden af data over mobilnettet vil vokse med 55 procent om året, fordi folk ikke blot vil på internet samt sende og hente post men også spille spil og se TV på farten.

Ifølge TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, forventer TDC frem til 2020 at investere 25 milliarder kroner i både mobil og fast infrastruktur.

»Det er et enormt stort beløb, der primært skal sikre TDCs fortsatte markedslederskab, og det vil komme hele samfundet til gavn. Vi ser helt unikke fordele for TDC ved at kunne give kunderne den totale bredbåndsoplevelse på arbejde, i hjemmet eller på farten,« siger han.

Henrik Poulsen understreger, at danskerne i gennemsnit køber internetforbindelser med en hastighed på seks megabit i sekundet, hvor TDC i gennemsnit landet over tilbyder 37 megabit i sekundet.

»Vi ligger ikke på lur efter de øvrige elselskabers fibernet. Vi har ikke forventning om, at der vil komme en større bølge af elselskabsfibernet til salg,« siger han..

Ikke overrasketElselskaberne, som graver fibernet ned i Danmark, mener, at TDC forregner sig.

»Umiddelbart betyder TDCs melding ikke så meget for os. For tiden har vi ingen planer om at bruge TDCs net, selv om vort indholdsselskab i dag har indhold på det gamle DONG-net. Men dette fortæller måske meget godt, hvor vandene skilles. Vi mener, at der vil være et væsentligt behov for kapacitet - og helt frem til 2020 er vi ikke det ringeste i tvivl om, at der på både data og med 3D-TV er et meget større behov end 50 megabit,« siger Kim Frimer, bestyrelsesformand for elselskabernes fælles fiberselskab, Company X.

Han er som tidligere TDC-direktør ikke overrasket.

»TDC prøver at optimere sin indtjening. For TDC vil det være en gigantinvestering at skulle ud at lægge fiber. Det ved vi alt om. Men vi graver videre for at dække en stor del af Danmark, dog p.t. ikke København og Nordsjælland. Spørgsmålet er, om Danmark kan holde til ikke at have et fibernet, fordi kapitalfondene skal optimere deres indtjening i TDC,« siger han.