TDC-ejere tvunget til exit via fondsbørsen

De fem kapitalfonde, der i dag kontrollerer TDC, vil efter knap fem år ud af deres investering igen. Og et salg af aktierne til professionelle og private investorer er formentlig den eneste realistiske mulighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tyder på, at TDC inden for en overskuelig periode igen er at finde som et aktivt selskab på fondsbørsen efter snart fem års skyggetilværelse. TDC oplyser selv, at flere »strategiske alternativer« undersøges, men et salg til professionelle og private investorer er klart mest sandsynligt.

»Kapitalfondene har plukket de lavthængende frugter og skåret TDC-forretningen til med fokus på kerneområdet Danmark og Norden. Alle udenlandske aktiviteter er solgt fra, hvilket har givet fondene et meget fornuftigt udbytte. Det er ikke sandsynligt, at en anden kapitalfond vil gå videre, og heller ingen store teleselskaber er interesseret i at gå ind i en telekrig på det nordiske marked,« siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Han forventer derfor, at private investorer vil købe op i TDC, ligesom udenlandske pensionsfonde med flere vil være interesseret – altså præcis som før de fem britisk-amerikanske kapitalfonde i 2006 overtog TDC.

»TDC har en unikt stærk position på hjemmemarkedet og er så dominerende, at indtjeningen er stabil og høj, hvilket selv i krisetider vil levere et stabilt udbytte. Risiciene ved at investere i konkurrerende, europæiske selskaber med måske større vækstpotentiale er tilsvarende større,« siger han.

ATP blokerede

ATP nægtede i 2005 at sælge sin aktiepost og bremsede dermed for, at fondene kunne afnotere TDC efter overtagelsen i februar 2006. ATPs fondsdirektør, Bjarne Graven Larsen, er tilfreds med udbyttet af at forblive TDC-aktio- nær og forventer, at fondene vil sælge ud af deres aktier i flere omgange og ikke alt på én gang.

TDC er dog en dværg i nordisk sammenhæng. Norske Telenor er verdens syvendestørste mobilselskab med 184 millioner kunder og næststørst i Norden, svenske Telia er Nordens største teleselskab og har 152 millioner kunder på verdensplan. Begge satser voldsomt på Østeuropa, den tidligere Sovjetunionen og de asiatiske markeder – alle er steder med stor vækst. Og konkurrencemyndighederne ville spænde ben, hvis en af de to skulle købe TDC.

Europas største teleselskab, Deutsche Telekom, var allerede i 2005 nævnt som mulig køber og spøger igen. Tyskerne har stadig intet i Danmark og kunne sagtens bruge det nordiske fibernet, som TDC i november 2004 efter en budkrig med svenske Tele2 købte af Song Networks for 4,6 milliarder kroner.

TDC er det eneste af de gamle statsmonopoler i Europa, som både dominerer på fastnet-, mobil- og kabel-TV-markedet. Derfor har IT- og Telestyrelsen grebet ind ved at tvangsåbne YouSees kabel-TV-net for konkurrenterne. Priserne ventes snart fastsat.

YouSee et guldæg

YouSee (tidligere TDC Kabel-TV) er et guldæg for TDC og står stærkt til den kommende sammensmeltning mellem TV og nettjenester. Også mobilt bredbånd – trådløs internetforbindelse via mobilnettet fra en bærbar PC eller en avanceret mobiltelefon – er i voldsom vækst.

»Men TDC har en relativt stor andel af sin indtjening fra fastnetforretningen, som er under pres, og langsomt men sikkert er på vej i graven. Det er utopi af tro, at man kan vende det. TDCs udfordring er, at kundestrømmen går fra fastnet og fastnetbredbånd til områder, hvor TDC overhovedet ikke er så stærk, og hvor konkurrencen fra Telenor, Telia og »3« er stor,« siger Morten Imsgard fra Sydbank.

TDC aflægger sit næste regnskab 5. november.