TDC-ejere kræver tårnhøjt udbytte

Koncernchefen fastholder, at der fortsat er penge til de nødvendige - mindre - opkøb, selv om TDC ved det forestående salg vil udbetale faste, store udbytter til sine ejere, der stadig vil omfatte kapitalfondene.

TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, føler sig rustet til kampen i Norden mod Telenor på den norske og Telia på den svenske og finske hjemmebane. Fold sammen
Læs mere

TDC står uden penge til nye store opkøb og skal fremover spare sig til at kunne give aktionærerne valuta for pengene.

Med de fem britisk-amerikanske kapitalfondes officielle besked fredag morgen om at sælge ud af deres 87 procent aktiepost i landets største teleselskab lægges der op til at udbetale 80-85 procent af pengestrømmen i udbytte til aktionærerne fremover. Dermed presser kapitalfondene citronen yderligere, da de med egne ord fortsætter som »en betydelig investor i TDC«. Da TDC på grund af den hårde konkurrence ikke kan hæve priserne, skal telekoncernen nu effektivisere yderligere for at levere varen.

TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, forudser dog ingen problemer for fremtiden.

»De penge er den frie pengestrøm, efter at vi har foretaget de investeringer, som vi vil. Vi investerer i år 13,5 procent af omsætningen, og det står urokkeligt fast også fremover. Vi har meldt ud, at vi går efter mindre opkøb af den type, som vi har foretaget de seneste år. Det skulle der stadig være plads til,« siger Henrik Poulsen.

Så det er altså i småtings-afdelingen? Der bliver ikke tale om store opkøb?

»Nej, det ligger ikke i planerne. Vi har en høj og stabil pengestrøm. Det er et valg, om vi vil gemme dem i en pengekasse eller udbetale dem. Vi vil udbetale dem, fordi vi ikke har andre formål med den pengestrøm, når vi har afholdt investeringerne. Så kan de lige så godt betales tilbage til aktionærerne,« siger koncernchefen.

Han er ret sikker på at kunne fastholde samme pengestrøm og føler sig også fortsat rustet til kampen i Norden mod Telenor på den norske og Telia på den svenske og finske hjemmebane.

»Som udfordrer skal vi udbygge vor position i Sverige, Norge og Finland. I år er vi vokset små fem procent, hvilket er ganske fornuftigt, og det håber vi at fastholde. Hvert år bruger vi flere 100 millioner kroner på at udbygge infrastrukturen, og det vil fortsætte,« siger han.

Men har du fortsat penge til alt dette uden at pille ved egenkapitalen?

»Ja, vi bruger 13,5 procent af omsætningen. Det er hvert år cirka 3,5 milliarder kroner, fraregnet opkøb, så det vil overhovedet ikke påvirke noget,« siger Henrik Poulsen.

TDC vil fortsat satse på Danmark og - i Norden - på erhverv.

»Hvad angår antallet af medarbejdere, bliver der ved med at være et behov for at effektivisere koncernen. Antallet af kobberlinjer (fastnettelefoner, red.) falder med cirka 6,5 procent om året, og det reducerer aktivitetsniveauet i den del af forretningen. Men der vil ikke ske reduktioner ud over, hvad der har stået på de seneste 10-12 år,« siger Henrik Poulsen med henvisning til aftaler med fagforeningerne om løbende nedtrapning.

Så lyst ser medarbejderne ikke på det.

»Dette viser, at TDC for fondene var en finansiel investering i stedet for et ønske om at drive telefonselskab. Jeg ser frem til, at TDC kommer tilbage på børsen og dermed til mere normale forhold som teleselskab med fokus på at levere gode kommunikationsmuligheder i stedet for, at man malker virksomheden for kapital. Man har allerede reduceret for meget i medarbejderstaben, hvilket er gået ud over kundeservicen, fordi man har skåret hårdt ind til benet for at maksimere kapitalafkastet,« siger forbundssekretær Per Påskesen fra Dansk Metal, der organiserer hovedparten af de TDC-ansatte.