TDC-ejere klar igen til aktiesalg

I slutningen af april måtte ejerne af TDC droppe et planlagt salg af aktier for milliarder af kroner, men nu arbejdes der igen på salgsplanerne.

De fem kapitalfonde bag teleselskabet TDC havde for et par måneder siden tårnhøje forventninger til et aktiesalg for milliarder. Men afsporingen af salget af datterselskabet Sunrise satte en stopper for den drøm. Nu ser det dog ud til at lysne igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Der var stor skuffelse hos fem udenlandske kapitalfonde, da de i slutningen af april måtte erkende, at et forbud mod at sælge TDCs schweiziske datterselskab, Sunrise, ville blokere for et omhyggeligt planlagt salg af TDC-aktier for et tocifret milliardbeløb.

Kapitalfondene KKR, Apax, Providence, Permira og Blackstone afgav i vinteren 2005 et købstilbud på TDC, men kom kun til at sidde på 88 pct. af aktierne, primært fordi pensionskassen ATP ikke ønskede at sælge sin aktiepost på godt fem pct.

Derfor er TDC formelt fortsat børsnoteret, men der er næsten ingen omsætning i teleaktierne. Allerede sidste efterår gik kapitalfondene i gang med at forberede et salg af en stor del af deres aktier, og planen var, at aktiesalget skulle gå i gang kort tid efter et salg af TDCs eneste væsentlige udenlandske aktivitet, det schweiziske teleselskab Sunrise, var faldet på plads.

TDC fandt en villig køber i det franske teleselskab France Telecom, der ville slå Sunrise sammen med sit schweiziske datterselskab Orange. Men højst overraskende sagde de schweiziske konkurrencemyndigheder nej til salget.

Det umuliggjorde salget af kapitalfondenes TDC-aktier.

TDC har i dag en markedsværdi på ca. 43 milliarder kr., så selv om kapitalfondene ville have beholdt en del af deres aktier, ville der selv efter europæiske forhold være tale om et meget stort salg af aktier til både danske og udenlandske professionelle investorer og danske privatinvestorer.

Men salgsplanerne er ikke lagt på is, erfarer Berlingske Business. Kapitalfondene er sammen med deres rådgivere igen gået i gang med at forberede et salg af aktierne og vil denne gang også forklare nærmere om Sunrise, som ellers var blevet skrevet ud af præsentationsmaterialet.

Udfordring

Det bliver dog lidt af en udfordring at forklare, hvorfor det nu er en god ting, at TDC fortsat er ejer af Sunrise, ikke mindst fordi chefen for det schweiziske selskab, Christoph Brand, i sidste uge formelt folod butikken og blev erstattet af en gammel TDC-kending, Oliver Steil, der kommer fra en stilling i konsulentfirmaet McKinsey & Co. og tidligere har arbejdet for TDC-selskabet Debitel i Tyskland.

Omvendt kan TDC nu bryste sig af at være blevet en mere kreditværdig virksomhed, hvilket også er positivt set med aktieinvestorøjne.

14. juni fortalte kreditvurderingsbureauet Standard & Poors nemlig, at man opgraderede TDCs kreditvurdering til »BB« fra »BB minus«. Det er fortsat ikke en særlig god karakter, fordi TDC har en massiv gæld, men Standard & Poors sagde samtidig, at det kan forventes, at TDC i fremtiden får en bedre kreditkarakter.

Øget indtjening

Kreditanalytikerne hæftede sig blandt andet ved, at TDC i første kvartal fik en pæn fremgang i driftsindtjeningen trods en meget beskeden stigning i omsætningen.

»Opjusteringen skyldes vores vurdering af TDCs solide drift, og vores forventning om at kreditmålene formentlig vil blive yderligere styrket over de kommende 12 måneder. Vi vurderer selskabets fortsatte fokus på operativ effektivitet, stabile omsætningsudvikling og anvendelsen af frie pengestrømme til at reducere gælden som de væsentligste faktorer bag den forventede forbedring,« sagde kreditanalytiker Matthias Raab i forbindelse med opjusteringen.