TDC-ejer gav hovedmistænkt i sag om udbyttesvindel en hjælpende hånd

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Sanjay
Sanjay Shah er hovedmistænkt i den sag om udbyttesvindel i Danamrk for mindst 12,7 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org

Godmorgen

Aktiemarkederne er i fin gænge torsdag morgen i kølvandet på det amerikanske midtvejsvalg, hvor både Wall Street og store dele af Asien oplever store stigninger.

Men vi begynder med en af Danmarks for ikke at sige Europas største og mest spektakulære svindelsager gennem tiderne.

1
Den ene dag investerer bank i dansk infrastruktur, den anden hjælper den en mistænkt svindler

Da den svindelmistænkte Sanjay Shah i starten af 2012 spekulerede i udbytteskat, var det med TDCs hovedejer, Macquarie, som nær samarbejdspartner.

Det skriver Finans.dk onsdag aften, og den australske investeringsbank bekræfter oplysningerne.

For lige at sætte scenen er det vigtigt at vide, hvem Macquarie er. Det er en australsk investeringsbank, der primært laver meget store investeringer i infrastrukturselskaber som eksempelvis TDC, og frem til et for år siden ejede Macquarie også en stor del af Københavns Lufthavne. Dermed har banken i en eller anden form været at opfatte som samarbejdspartner med den danske stat i en lang årrække.

Macquarie er dog de seneste uger dukket op som en af de banker, der har haft en rolle i at dræne europæiske statskasser for påståede trecifrede milliardbeløb i sagen om udbyttekat. Nu erkender banken, at den 2012 indledte et samarbejde med Sanjay Shah, der er den hovedmistænkte i det netværk af udenlandske finansfolk, som har fået udbetalt mindst 12,7 mia. kr. i Danmark med metoder, som skattevæsenet betegner som regulær svindel.

De nye oplysninger udløser vrede på Christiansborg, og ATP, PFA og PKA oplyser, at de - igen - har bedt Macquarie om at forklare sig.

»Vi har selvsagt bedt Macquarie om at forklare sig, og de nye oplysninger indgår i vores kritiske dialog,« hedder det i en fælles udtalelse fra pensionskasserne til Finans.

Men sagen stopper ikke her. For i går kom det frem, at temmelig mange tilsyneladende har hjulpet eller rådgivet Shanjay Shah. Selv det advokatfirma, som den danske stat har bedt føre sagen mod ham.

Ifølge Børsen har det britiske advokatkontor Pinsent Masons, som skal føre sagerne mod den hovedmistænkte Sanjay Shah i udbytteskatkomplekset, tidligere rådgivet Shahs selskab Solo Capital i skattespørgsmål. Avisen er i besiddelse af dokumenter, der knytter de to selskaber sammen.

Det drejer sig blandt andet om en faktura for juridisk bistand udstedt af Pinsent Mason til Solo Capital fra marts 2012.

2
»Hvis jeg skal være helt ærlig..«

I dag bringer Berlingske et langt interview med en af dansk erhvervslivs mest succesfulde personer i mere end et årti. Jørgen Vig Knudstorp var manden, der var totalt ukendt, da han blev udnævnt som topchef for Lego i 2004 og vendte forretningen fra krise til succes.

I 2017 forlod han stillingen som topchef og blev i stedet bestyrelsesformand. Det skifte fortæller han om i dag.

»Hvis jeg skal være helt ærlig: Efter 12 år som administrerende direktør og 15 år i den samme virksomhed var jeg klar til noget andet. Jeg savner simpelthen ikke at sidde i en direktion. Det må jeg desværre indrømme. Jeg nyder den her ejerrolle, at rejse ud i verden og mødes med partnere og drive forretningsudvikling og kigge på investeringer og arbejde med ejer-governance,« siger Jørgen Vig Knudstorp.

Læs hele interviewet her.

3
Aktier over hele verden buldrer frem efter midtvejsvalget

Optimismen er udbredt på de asiatiske aktiemarkeder torsdag morgen, hvor de store indeks alle ligger i plus. Dermed følger udviklingen den europæiske og den amerikanske onsdag, hvor aktiemarkederne steg efter det amerikanske midtvejsvalg, hvor resultatet gav investorerne mod på risiko igen.

Valget faldt ud som ventet, hvor Demokraterne overtog magten i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne og præsident Donald Trump fastholdt og styrkede grebet om Senatet. Men udfaldet gør det vanskeligere for Donald Trump at få ny lovgivning igennem - som eksempelvis yderligere skattelettelser og optrapning af handelskrig, vurderer flere iagttagere.

»Der er gode muligheder for, at året slutter i god afkaststil for investorerne, som i de seneste uger har parkeret midler på sidelinjen, og en del af disse kan meget vel tænkes at komme på afkastarbejde i takt med, at den kortsigtede risikopræmie falder. Der er gode muligheder for, at globale aktieinvestorer kan slutte året med et rundt 0. For de danske aktier isoleret set bliver det nok lidt vanskeligere at komme helt op til overfladen, men at året slutter med et moderat minus, er nu en realistisk mulighed,« vurderer investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Han peger på, at en politisk delt kongres i USA betyder alt andet lige mindre risiko for »America first« og aftagende risiko for handelskrig. Samtidig kan en Brexit-aftale også skubbe aktierne i vejret, mener han.

4
Retssager mod Novo og konkurrenter genoptages i Californien

Novo Nordisk, Eli Lilly, Amylin og Merck står igen over for flere hundrede retssager i Californien om dødsfald, hvor sagsøgerne hævder, at selskaberne ikke advarede patienterne om risikoen for kræft i bugspytkirtlen i forbindelse med brugen af deres diabetesmidler.

Det skriver Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

Det er en appelret i Californien, som har opretholdt afgørelsen fra en føderal appelret, der i december vurderede, at en tidligere afvisning af de flere hundrede sager ikke var korrekt.

Det bør investorerne holde øje med i dag

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea Wealth Management, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Hovedfokus hos investorerne vil i dag være på Fed, den amerikanske centralbank og rentemødet, hvor man vil spejde efter eventuelle ændringer i retorikken omkring centralbankens vurdering af de økonomiske og finansielle forhold. Ved seneste møde blev renten helt som ventet hævet, og med sidste uges superstærke jobrapport er der lagt op til, at der kan komme flere stramninger i år. Vi forventer dog ingen ændringer i renten i denne omgang.
  • Derudover får vi en række nøgletal. Når investorerne får tændt computeren her til morgen, vil man granske handelsdata fra Kina, der på grund af den verserende handelskrig med Kina naturligt tiltrækker sig en del opmærksomhed fra investorerne. Vi får også handelsdata fra Tyskland og Frankrig, der også vil blive nærstuderet.
  • Vi får også Europa-kommissionens opdaterede forecast for den økonomiske udvikling, der i lyset af de svagere økonomiske data fra den europæiske økonomi er værd at holde øje med.

Markederne lige nu

Nikkei +1,9
Topix +1,8
Hongkongs Hang Seng +1,0
China Shanghai Composite +0,6
China CSI 300 +0,7
Taiwan Taiex +0,4
Sydkoreas Kospi +1,7
Indiens BSE Sensex +0,7
Singapores STI +0,9
Sydney ASX 200 +0,5