TDC-chef: Rødvin til embedsmænd er en dårlig idé

For at undgå mistanke om bestikkelse har TDC indført skrappe regler for, hvad TDC-ansatte må give i julegave til embedsmænd. Det fortæller vicedirektøren for TDC Erhverv, der mener, at en flaske rødvin i julegave er over stregen.

Kathrine Forsberg, vicedirektør i TDC Erhverv, er glad for, at telegiganten har meget skrappe regler for gaver til embedsmænd. Så ved alle, hvad de har at rette sig efter. Foto: Uffe Weng/TDC Fold sammen
Læs mere

Dyre rødvinsgaver og tilbud om ekstravagante rejser og hotelophold til embedsmænd er bandlyst, når TDC leverer ydelser og produkter til det offentlige.

Sådan lyder det fra vicedirektør i TDC Erhverv, Kathrine Forsberg, der lægger afstand til de luksusrejser og hemmelige gaver, som IT-firmaet Atea er under mistanke for at have tilbudt embedsmænd i Region Sjælland.

TDC forsøger at skærme sig selv og embedsmænd fra den slags ubehagelige sager ved at have en stram og mådeholden politik på området. Det oplyser telegigantens ledelse til Berlingske, der har taget kontakt til syv firmaer, der i lighed med Atea sælger IT-løsninger til det offentlige.

Flere virksomheder ønsker ikke at give interview om deres rammer for kundepleje, men i TDC fortæller man gerne, hvordan tungen bliver holdt lige i munden så snart, at kunden er en embedsmand.

Klare retningslinjer

»Når vi har med det offentlige at gøre, så er vi fornuftigt beskedne. Vi giver ikke på nogen måde ekstravagante gaver eller middage – eller noget, som vi vurderer kan sætte embedsmænd eller os selv i en ubehagelig situation,« siger Kathrine Forsberg, der som vicedirektør i TDC Erhverv er ansvarlig for handler med det offentlige.

TDC har de seneste fem år gennemført løbende justeringer af koncernens overordnede gavepolitik. Muligheden for at give gaver til offentligt ansatte valgte TDC-ledelsen at begrænse, da den i 2010 udstak forbud mod at give rødvin i julegave til embedsmænd. Forbuddet blev indført i kølvandet på en offentlig debat om gaver til embedsmænd i Danmark, oplyser TDC.

»Vi er holdt op med at give vin i julegave til embedsmænd, fordi vi gerne vil undgå at sætte embedsmanden i en situation, hvor der kan sættes spørgsmålstegn ved hans eller hendes integritet. Derimod giver vi i dag gerne små julegaver, som kan deles blandt alle på et kontor. Det kan være en æske chokolade til 200 eller 300 kroner,« siger Kathrine Forsberg.

Mens julegaven ikke må være en flaske vin, er situationen en anden, når det kommer til eksempelvis et jubilæum eller en rund fødselsdag, hvor en embedsmand fejrer en mærkedag.

»I dette tilfælde må man på TDCs vegne gerne give en flaske vin. Men der vil altid være tale om maksimalt to til tre flasker til under 100 kroner stykket,« siger hun.

Rejser er for egen regning

Ifølge Forsberg er der også klare rammer for, hvordan TDC Erhverv inviterer offentligt ansatte med på rejser og seminarer.

»Når vi tager kunder med på seminarer eller uddannelse, så skal de faktisk altid selv betale for rejsen og opholdet. Dette gælder ikke bare de offentligt ansatte, men faktisk også vores private kunder,« siger Kathrine Forsberg.

Hun understreger, at alle rejser skal have »et forretningsmæssigt formål og være i overensstemmelse med TDCs interesser.«

Ingen kommentarer fra Atea

Berlingske har forsøgt at få udleveret den politik, som Ateas ansatte skal arbejde efter, når de plejer relationer til det offentlige. Atea-direktør Jan Elbæk har ikke ønsket at svare, men henviser i stedet til Ateas administrerende direktør i Danmark, Morten Felding, som ikke har svaret på redaktionens henvendelse.