TDC-boss har skåret hårdt og dybt

På mindre end et år har TDC topchef Jens Alder vendt op og ned på TDC, som vi kender det. Striber af chefer og medarbejdere er røget ud, massive frasalg sat i gang, og organisationen er totalt ændret.

Med TDCs fyring af 200 i sit ungarske datterselskab, som Berlingske Business omtaler i dag, skriver TDCs øverste chef Jens Alder endnu et lille kapitel ind i den alenlange beretning om store forandringer, hans overtagelse af chefposten i TDC har medført. Og i takt med at TDC forandres radikalt, er det stadig sværere og sværere at se meningen i TDC-formand Henning Dyremoses forsikringer over for blandt andre de ansatte i selskabet om, at driften af TDC ville være business as usual, efter fem kapitalfonde overtog selskabet. For der er stort set ikke en eneste detalje i TDC, der ikke har været afprøvet, udfordret eller ændret siden 1. november 2006, hvor Jens Alder officielt trådte til i den indflydelsesrige chefstol.

Jens Alder indledte sin cheftid med at erklære et opgør med Dyremoses store aktivitet med at købe og sælge teleselskaber i Europa. Alt uden for Norden skulle væk, og siden er en række selskaber blevet solgt eller er på vej til at få et »Til salg«-skilt hængt på døren.

Alder har lagt TDCs interne selskaber sammen i få, store divisioner og tilført TDC helt nye profiler på ledelsesniveau.

Hvem havde i TDC forestillet sig den tidligere IBM-chef Carsten Dilling i spidsen for TDCs fastnet? Der sidder han i dag. Han erstattede Kim Frimer, en mand, TDCs tidligere topchef Dyremose, der nu er formand for selskabet, fremhævede som noget nær et unikum som chef i Schweiz, og Frimer fik stillingen som chef for hele fast- og internet. Men han røg ud stort set det sekund, Alder overtog roret. Og i det hele taget er direktionen totalt forandret med den stædige mobilchef Mads Middelboe og finansjongløren Hans Munk Nielsen som eneste gengangere.

Resten er nye, og flere er unge med fødselsår som 1967 og 1969.

Livtag med Dansk Metal
Alder har taget livtag med Dansk Metal gennem sin store indflydelse i TDC med tusinder af medlemmer blandt de ansatte teleteknikere. Alder har sammenlagt servicefunktionerne og derved gennemtrumfet et opgør med TDCs rummelige medarbejderpolitik. For sammenlægningen fra 11 til fire centre har presset hundreder af ansatte på særligt lempelige ansættelsesvilkår væk. Folk med syge børn, med handicap og andet, der krævede et særligt hensyn.

Alder har sat medarbejdernes sommerhuse til salg. Huse de har fået foræret af selvsamme TDC. To sager, der viser med hvilken nidkærhed, TDC søger besparelser.

Han har solgt 224 af TDCs ejendomme, hvilket er stort set alt på nær telefoncentraler landet over. TDC flytter hovedsæde fra mondæne Nørregade til Teglholmen ved havnen lige ved engrosmarkedet Metro.

Og så er der alle fyringerne.

TDC-chefen smed 465 ud af alene TDCs fastnetdivision i maj i år. Der blev samtidig meldt ud, at der skulle reduceres med fem-syv procent af staben om året, hvilket er over de fem procent som maksimalt mål, Dansk Metal havde sat som oplæg til ledelsen.

»Som vi har sagt før, så vil strategien på de store linjer ikke ændre sig dramatisk... Jeg tager for pålydende, at man har sagt, at det er business as usual,« sagde Henning Dyremose til Dagbladet Børsen, da han blev formand og lovede, at der ikke blev revolutioner.

Så fra sin post som formand, hvor Dyremose har erklæret, at han ikke vil udtale sig om TDC til pressen, må det blot kunne konstateres, at hvis business as usual, virkelig er business as usual, så betyder udtrykket det samme som totale forandringer.